Az ultrafeldolgozott növényi alapú élelmiszerek szívbetegséghez és korai halálhoz vezethetnek – állítja egy tanulmány

Az ultrafeldolgozott növényi alapú élelmiszerek szívbetegséghez és korai halálhoz vezethetnek – állítja egy tanulmány

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Az ultrafeldolgozott növényi alapú élelmiszerek szívbetegséghez és korai halálhoz vezethetnek – állítja egy tanulmány

Mind szeretnénk egészségesen élni, de ehhez be kell tartsunk néhány játékszabályt. Például fel kell hagyjunk a káros szenvedélyeinkkel, elengedhetetlen, hogy rendszeresen mozogjunk, és természetesen megfelelően kell táplálkozzunk. Nem mindegy azonban, mit eszünk, és az egyes élelmiszerek mennyire vannak feldolgozva!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Sokat tehetünk egészségünkért, ha megfelelő módon táplálkozunk és csak a legjobb tápanyagokat visszük be a szervezetünkbe. Ennek megfelelően érdemes például sok-sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, megfelelő fehérjével és zsírokkal kiegészítve. Természetesen a szénhidrátok is nagyon fontosak a szervezetnek, mindennek a kulcsa csupán a mértékletesség.  Sokan vannak, akik – ilyen-olyan okok miatt – a húst és egyéb dolgokat mellőzve a növényi étrend mellett teszik le a voksukat, így jó néhány élelmiszert mellőznek az életükből. A növényi étrend élelmiszerei önmagukban rendkívül egészségesek, hogyha tiszta, nem feldolgozott forrásból származnak. Ennek a fajta étkezési formának is rengeteg előnye és egészségre gyakorolt pozitív hatása van.

Egy tanulmány megállapította: a feldolgozott növényi élelmiszerek károsak az egészségre

Egy új tanulmány szerint a túlzottan feldolgozott növényi alapú élelmiszerek számos betegség kialakulásához vezethetnek. A különböző növényi gyorsételek fogyasztása megemeli a koleszterinszintet, magas vérnyomást eredményezhet, és súlyos esetben szívbetegséghez és korai halálhoz is vezethet.

A tanulmányban a szakértők összefüggésbe hozták az ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek fogyasztását a koleszterinszint drasztikus növekedésével és a szív-és érrendszeri betegségek kockázatával. 

Renata Levy, a kutatás vezetője elmondta, az, hogy az egyes növényi élelmiszerek mennyire károsak, az csakis a feldolgozásuktól és annak mértékétől függ. A természetes, tiszta forrású növényi termékek természetesen nem ártalmasak az egészségnek, sőt, védelmet nyújthatnak egyes egészségügyi problémák ellen. Az extrém módon feldolgozásra kerülő termékek viszont elsődleges veszélyforrásai lehetnek a szervezetnek. Szerencsére ma már egyre többen tisztában vagyunk vele, hogy attól, hogy egy keksz, chips vagy valamilyen édesség (esetleg a cukor) nem állati eredetű, hanem technikailag növényi származék, nem minden esetben egészséges. 

Yuliya Apanasenka/istockphoto.com

Mit jelent, hogy feldolgozott vagy feldolgozatlan valami?

Ha valami feldolgozatlan – ahogyan a nevében is benne van, nem érte semmilyen mechanikai hatás, tehát nem nyúlt hozzá senki semmilyen ipari folyamat keretei között. Feldolgozatlan élelmiszerek a friss gyümölcsök és zöldségek vagy például a tojás. 

A minimálisan feldolgozott termékekhez egy-egy dolgot adnak csak hozzá, de alapvetően majdnem, hogy megőrzik eredeti állapotukat. Így kerülhet hozzájuk só, olaj, gyógynövények stb. Ebbe a kategóriába tartoznak a konzervek és a mirelit fagyasztott termékek is. 

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek rengeteg ipari folyamaton mennek keresztül pl. tápanyagok feldarabolása, melegítés, préselés, formázás. Nagyon sok vegyi anyaggal dúsítottak, hiszen valamivel el kell érni a kívánt hatást, mind a szín, mind az íz, mind az állag tekintetében. 

Minél inkább feldolgozott egy növényi termék, annál inkább lehet káros

Az új tanulmány megállapításai szerint a feldolgozott növényi élelmiszerekben jelenlévő adalékanyagok és ipari szennyeződések oxidatív stresszt és gyulladást okozhatnak. Minél inkább tolódik egy-egy árucikk az extrém feldolgozás irányába, annál nagyobb valószínűséggel jelent kockázatot az egészségre nézve. 

További vizsgálódások után kutatók azt az eredményt kapták, hogyha mérsékeljük a növényi eredetű feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, akkor csökkenthetjük (ultrafeldolgozott termékek esetében 10%-kal, minimálisan feldolgozottaknál 7%-kal) a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását. 

„Jól ismert, hogy a jól kiegyensúlyozott növényi alapú étrendek kedvezőek a szív- és érrendszer egészségére, ám minél feldolgozottabb valami, annál veszélyesebb. A chipsek, kekszek, cukorral ízesített üdítők – bár alapvetően növényi eredetűek, rendkívül egészségtelenek és károsak.” – mondta el Tom Sanders, a londoni King’s College táplálkozástudományi és dietetikus professzora.

Nyitókép: bit245/istockphoto.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!