Otthon / Dekor

Újítsd fel a fürdőszobádat bontás nélkül

A fürdőszoba felújítása sok álma, ám az ezzel járó munkálatok inkább rémálomra emlékeztetnek. Vannak azonban sokkal kisebb felfordulással járó változtatások, amelyek, ha műszakilag egyébként rendben van a fürdő, segítenek, hogy esztétikailag is örömödet leld benne addig, amíg megtalálod magadban a lelki erőt egy komolyabb átalakításra.

Ronda csempékre

A legtöbbeknek egy, de igen komoly problémája van a fürdőszobával: utálják a csempét. Márpedig a régi csempe leverése, a leverés után a fal javítása majd az új csempe feltétele nem kis felfordulással jár, nem is beszélve arról, hogy mennyire drága a jó minőségű és divatos burkolat.

Nem csoda, hogy jelentkezett az igény egy átmeneti megoldásra, és a piac válaszolt is rá: a csempematricák vagy a csempék lefestése tökéletes megoldás, ha néhány évig kitartó megoldást keresel, lehetőleg kevés pénzből és kis felfordulás árán.

Festés esetén mindössze arra kell figyelned, hogy használj alapozóhidat, ami biztos tapadást ad a festéknek, aztán gyakorlatilag jöhet bármilyen festéktípus, hogy milyen felületet és színt szeretnél, az csakis a fantáziádon múlik. Érdemes azonban tervezéskor figyelembe venni, hogy a festék nem fogja eltüntetni a csempe kidomborodó mintáit – ha vannak ilyenek – és természetesen az egyes csempék alakja is ugyanolyan marad, így lehet, hogy valami nagyon jól mutat például metrócsempén, de a te négyzet alakú csempéiden más lesz a befutó.

Olvastad már?  Falfestési technikák: ezzel a trükkel különleges hatást érhetsz el saját magad is

Képek forrása: 1 / 2 / 3

A matrica előnye, hogy relatíve gyorsan felrakható és legalább ilyen könnyen eltávolítható, bár kevésbé haladós, mint a hengeres festés. A festék ugyanakkor, bár a bontáshoz-burkoláshoz képest szintén jóval kisebb macera, igényel némi száradási időt, így bele kell kalkulálni, hogy egy-két napig nem tudjátok majd használni a fürdőszobát.

Csak semmi óvatoskodás a tapétával!

A vizes helyiségekben is kapható tapéták piaca ma már igen széles, és ha elnézzük a lakberendezők tippjeit, gyakorlatilag egyetlen szabály van: ne óvatoskodj. A gyönyörű minták akkor működnek, ha tényleg belecsapsz a lecsóba, és magabiztosan használod őket.

Képek forrása: 1 / 2 / 3 

Ne ijedj meg attól, hogy egy kis helyiségben használod őket, engedd, hogy átvegyék az uralmat, és a kiegészítőket is igazítsd hozzájuk. Ennél egyszerűbb módja nincs, hogy valóban drámai változást érj el a fürdődben nagyobb felfordulás vagy bontási munkák nélkül. További előnye még, hogy viszonylag könnyen eltávolítható, és bár a jó minőségű tapéta sem filléres tétel, ha néhány év múlva megunod, leveheted és feltehetsz a helyére akár egy másik mintát, ami tetszik, vagy ami követi az aktuális trendeket.

Olvastad már?  Az 5 legnagyobb hiba a fürdőszoba felújításakor - mégis sokan elkövetik őket

Csapj le egy jó csapra!

A csaptelepek és szaniterek kicserélése egy viszonylag egyszerű, ám annál látványosabb különbséget jelentő művelet, amit érdemes lehet vízvezeték-szerelőre bízni, de ha van egy kis gyakorlatod, akkor akár saját magad is elvégezheted.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Ha alapvetően nincs bajod a fürdőszobáddal, de egy kis karaktert szeretnél adni neki, vagy egy izgalmas fókuszpontra vágysz, akkor ruházz be egy dizájner csapra, vagy akár keress egy antik darabot. A szaniterek tekintetében ugyanez a helyzet: attól függően, hogy milyen hatást szeretnél elérni, választhatsz egy egészen modern darabot, de akár egy régi mosdótál alját is kivágathatod egy szakemberrel.