Otthon

Über cuki karácsonyi manó, lépésről lépésre

A karácsonyi manók úgy két-három éve lepték el a piacokat, de talán még sosem voltak annyira népszerűek, mint az idei szezonban. Az egészen aprócska manóktól kezdve, a valóban méretes, kisgyermek méretű darabokig tényleg hatalmas a választék, és a színeket, díszítéseket illetően sem fukarkodtak a gyártók. Azonban – ahogy a legtöbb csodaszép, karácsonyi dekorációt, úgy – a karácsonyi manót is könnyedén elkészítheted házilag.

A karácsonyi manóknak több típusa van, és értelemszerűen azok a bonyolultabbak, amiken több a részlet, illetve kezeik és lábaik vannak. Először az alap-manó elkészítését mutatom be neked, hiszen ezt akár kisgyerekekkel közösen is össze tudjátok dobni. 

A legegyszerűbb karácsonyi manó

Amire szükséged lesz: 

egy kör alakú anyagdarab a testhez
egy háromszög alakú anyagdarab a sapkához
töltőanyag (lehet vatta, rizs, szárított levendula, stb.)
rojtos, szőrős anyag, vagy fonal a szakállhoz
orrnak fagyöngy
ragasztópisztoly

Így csináld:

A töltőanyagot tedd rá a kör alakú anyag közepére, majd fogd össze az egészet és ragasztópisztollyal rögzítsd (gyerekek akár befőttes gumit is használhatnak). A kapott gombóc összefogott felén igazítsd el a szakállnak való anyagot, és itt is használd a ragasztót. Ha az alap megszáradt, már jöhet is a fagyöngy: a szakállra nyomd rá. A háromszöget tekerd össze úgy, hogy tölcsérformát kapj. (Ha nagyon puha anyagot használtál, kartonnal megerősítheted belülről.) Az így elkészült kalap már rá is kerülhet a manócska fejére, és ezzel el is készültél. Természetesen bárhogyan kidekorálhatod a manó ruháját, kalapját, különféle ruhákat, táskákat csinálhatsz neki és persze hajat szintén ragaszthatsz rá.

 

Olvastad már?  Mit viselsz karácsonykor? Szuper ünnepi outfit inspirációk

 

 

Karácsonyi manó lábakkal

Amire szükséged lesz: 

az előbb bemutatott alap-manó
két darab téglalap formájú anyagdarab a lábakhoz
két pici kör alakú anyagdarab
töltőanyag (merevebb lábakhoz jó választás a vatta, lógó lábaknál elhagyható)
ragasztópisztoly
fonal 

Így csináld:

Ha szeretnéd, hogy a manóidnak formás, merevebb lábaik legyenek, akkor tegyél vattát a téglalap alakú anyagdarabokra, majd így tekerd fel őket. Amennyiben lógó lábú manót szeretnél, egyszerűen sodord fel a téglalap formájú anyagdarabokat, és a végüket mindkét esetben rögzítsd. Lapítsd le a kapott lábacskák egyik oldalát, és ragasztópisztollyal rögzítsd őket a manótestek alsó feléhez. Most jöhetnek a lábfejek! A kis, kör alakú anyagdarabok közepére tegyél egy-egy gombócnyi vattát, majd illeszd őket a lábakhoz. Ha szükségesnek látod, használj ragasztópisztolyt, de az is elegendő lehet, ha a fonal segítségével odakötözöd az apró cipőket a lábszárakhoz. Igazgasd el a csizmák szárát, és köss masnit a fonalból – el is készültél!

Ha időd engedi, érdemes akár szabásforma alapján kiscsizmákat csinálnod, és hasonló módon készíthetsz kesztyűs kezeket a manóknak. Utóbbi esetén az illesztést a sapka alá rejtsd, tehát ekkor a kalap legyen az utolsó, ami felkerül a manódra. Bátran nagyold el a manók cipőjét, csizmáját, így még aranyosabbak lesznek! Ha pedig szeretnél nekik kezeket és lábakat, de nincs időd a részletekkel bajlódni, bátran vágj nekik filcből, és ragasztópisztollyal rögzítsd őket a megfelelő helyeken. Ezekkel is tökéletesen mutatnak!

Olvastad már?  Alternatív karácsonyfa-projektek - Már most nekiláthatsz az elkészítésüknek