Egyre több a környezettudatos ember, azonban egyelőre nem igazán tudunk ökológiai lábnyom nélkül létezni. A karácsonnyal kapcsolatosan ugyancsak felmerülnek a környezetvédelmi lehetőségek: ne használj csomagolópapírt, ne vásárolj felesleges holmikat, húzd ki az égősort, ha nem vagytok otthon, és így tovább. De mi a helyzet a fenyőfával? Jobb döntés vágott fát venni, vagy érdemesebb beruházni egy műfenyőre?
2/3 Biztos, hogy jó döntés a vágott fenyő?
Sokak számára szomorú dolog egy kivágott fát bevinni a lakásba, mégis az az igazság, hogy a karácsonyi időszakra szánt fákat nem az erdőben vágják ki, hanem erre a célra fenntartott telepeken. Pontosan ugyanúgy nevelik őket, mint azokat a virágokat, amiket aztán csokorba kötnek a különféle alkalmakra. A különbség a virágok és a fenyőfák között az, hogy utóbbiak lassabban, általában 5-10 év alatt nőnek meg akkorára, hogy vághatóvá váljanak.
Egyértelműen az élőfenyők mellett szól az, hogy az előállításuk nem éppen környezetszennyező. Mivel igénytelen növények, sokszor olyan helyen nevelik őket, amit más célra nem igazán tudnának felhasználni.
Éltükben a fenyők otthont adnak a természetes élővilágnak, és ahogy más zöld levelű növények, úgy a fenyőfák is széndioxidot kötnek meg, továbbá oxigént termelnek.
A tulajdonosoknak pedig érdekük, hogy folyamatosan friss fenyőt tudjanak eladni, ezért aztán a kivágott fák helyére újakat ültetnek.
Végül, de nem utolsó sorban, a legtöbb, hazánkban megvásárolható fenyőfa az országból származik. Ezeknek a fáknak az utaztatást illetően is kisebb az ökológiai lábnyoma. (Persze, itthon ugyancsak lehet importált fákat vásárolni, ezért, ha biztosra mennél, az eladónál érdemes érdeklődnöd.)
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!