Ez a fogyás egyetlen apró trükkje – A tudomány bebizonyította!

Ez a fogyás egyetlen apró trükkje – A tudomány bebizonyította!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez a fogyás egyetlen apró trükkje – A tudomány bebizonyította!

Már egy kis csipet gyógynövény vagy fűszer hozzáadása az ételekhez is segítheti a fogyást – állítják a Coloradoi Egyetem kutatói. Egy friss tanulmány szerint az aprócska trükkel hosszú távú, ami pedig talán ennél is fontosabb, egészséges fogyást lehet elérni.

Ami egészséges, még lehet finom

Minden diétázó szembesül azzal, hogy a cukros, zsíros ételekhez szokott ízlelőbimbóink cseppet sem kívánják a párolt zöldséget vagy más zsírszegény ételt.

Ez aztán kicsapongásokhoz, vagy a diéta feladásához vezet, de még ha el is érjük a vágyott testsúlyt, akkor is könnyen visszahízhatunk, amikor ismét kedvenc, hizlaló falatjainkat kezdjük a tányérunkra pakolni.

A Coloradoi Egyetem kutatása azonban kimutatta, hogy ha megfelelő fűszereket használunk, akkor nagyobb eséllyel választjuk az egészségesebb ételeket, amelyeknek alacsonyabb a kalóriatartalma, így hosszú távon a fűszerezéssel az egészséges táplálkozás és az ezzel járó fogyás is elősegíthető.

A kísérlet

A kísérlet eredményeiről dr. John Peters egyetemi tanár számolt be. A tesztek során három féle ételt, fasírtot, zöldségeket és tejszínes tésztát etettek a résztvevőkkel.

Volt, aki hagyományosan készített ételeket kapott (ezek összesen 610 kalóriát tesznek ki), és volt, aki ugyanezeknek az ételeknek a kalóriacsökkentett változatát (összesen 395 kalória), illetve a kalóriacsökkentett, de mindennapokban használt fűszerekkel, például hagymával, oregánóval, paprikával, fokhagymával ízesített változatát (szintén 395 kalória) kapta.

A résztvevőket, akik nem tudták, hogy hagyományos vagy diétás ételt kaptak-e, megkérték, hogy értékeljék az élelmiszereket egy kilencfokozatú skálán.

Grillezett zöldségek
Grillezett zöldségek – istockphoto

A fűszer elég vonzerő

A hagyományos és a csökkentett zsírtartalmú, de fűszerekkel ízesített ételek azonos pontszámot értek el, átlagban 7-es kaptak, míg az alacsony zsírtartalmú, de nem különösebben fűszerezett ételek csak 6, 25-öt. Doktor Peters szerint ez azt bizonyítja, hogy az ételek fűszerezésével már önmagában is elérhető, hogy a diétás élelmiszer ugyanolyan vonzó legyen, mint a zsírban gazdag változat, ez pedig segíthet, hogy betartsd a diétádat.

Áttörés az élelmiszeriparban?

Doktor Peters nagyon reméli, hogy a kísérletre felfigyel az élelmiszeripar, és további kutatások kezdődnek arra vonatkozóan, hogyan lehetne a népszerű ételeket egészségesebbé tenni úgy, hogy a zsírt és mesterséges ízfokozókat gyógynövényekre és fűszerekre cserélik.

Egy ilyen változás komoly segítséget jelenthetne az általános egészségügyi helyzet javításában is, hiszen a fejlett országokban az egyre nagyobb mértéket és egyre többeket érintő elhízás, illetve az abból származó betegségek komoly problémát jelentenek.

Fűszerek
istockphoto

Ilyen fűszereket használj!

Amíg megérkezik az egészséges hamburger vagy a karcsúsító chips, te is tehetsz azért, hogy könnyebb legyen követned a diétádat, és az egészséges ételeket is vonzóbbá tedd.

A sót felejts el, mert az csak megköti a vizet, érdemes viszont olyan gyógynövényeket és fűszereket használnod, amelyek egyébként is javítják a méregtelenítést és az anyagcserét.

Ilyen például a fahéj, a fokhagyma, az oregánó, a chili, a kakukkfű is, de kísérletezz bátran, hiszen a gyógynövények nem veszélyeztetik a diétádat, és gyakorlatilag kalóriatartalmuk sincs, ezért bármi, ami vonzóbbá teheti a salátádat egy szelet rántott húsnál, elősegítheti a fogyást.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!