Otthon / Háztartás

Trükkös módszerek, amikkel a rablók bejutnak a lakásodba: ha ismered, megelőzheted

Trükkös módszerek, amikkel a rablók bejutnak a lakásodba: ha ismered, megelőzheted

Létrával

Míg a bejárati ajtó biztonságáról a legtöbben gondoskodnak, sokan megfeledkeznek arról, hogy a betörők nem feltétlenül a legegyértelműbb bejáraton érkeznek.

Ha van olyan ablakod, ami egy kevésbé forgalmas területre – például parkra, zsákutcára – néz, akkor a betörők számára ez maga a kihagyhatatlan lehetőség. Akár létrát is hoznak magukkal, hiszen ahol nem figyelnek a szomszédok, ott sokkal több időt szánhatnak a bejutásra. Így ami számodra fel sem merül lehetséges bejáratként, az könnyen az otthonod leggyengébb pontjává válhat.

Ügyelj rá, hogy ne csak az ajtók, az összes nyílászáró jól záródjon, és ne lehessen egykönnyen felfeszíteni őket!

A kutyád nyomában

A nyomozók szerint cseppet sem ritka, hogy amíg a ház lakói nyugodtan aludtak, mert a bejárati ajtó zárva volt, egy besurranó tolvaj csendben kifosztotta a lakást a kutyaajtón keresztül bejutva. Sokan abban a hitben élnek, hogy minden bűnöző 1,80 magas és legalább 100 kiló, de az egészen apró termetű besurranók ugyanakkora kárt tudnak okozni – nem hallatlan az az eset sem, amikor a tolvaj a macska számára fenntartott apró ajtón keresztül jutott be, és ugyanitt távozott is.

Bár a nagyobb méretű értékcikkeket itt nem, a készpénzt, ékszereket, mobilokat itt is ki tudják juttatni, ha pedig a kulcs is a zárban van, kifelé már bármit kipakolnak a nyitott ajtón keresztül.

Az ajtók, amiket nem használsz

Garázsajtók, a garázsból a házba vezető ajtó, régi szenes raktárak vagy akár padláskijárók – egy otthonon, különösen, ha régebbi építésű, megannyi olyan bejárat lehet, amit ma már nem feltétlenül, vagy nem minden nap használsz.

Trükkös módszerek, amikkel a rablók a lakásodba jutnak: ha ismered, megelőzheted!

Azonban ezeknek mindegyike lehetőséget teremt egy betörőnek arra, hogy észrevétlenül besurranjon egy régi, rosszul záródó nyílászárón keresztül.

Nem ritka eset az sem, hogy egy betörő egy fáról, vagy akár a szomszéd háztetőről jut be a házba az éj leple alatt, megbújik a tetőtérben, és akár ki is várja, amíg reggel mindenki elmegy otthonról, hogy nyugodtan válogathasson az értékeid között.

A megfelelő eszközöket hozzák magukkal

A legtöbben azt gondolják, hogy a betörők csendesen dolgoznak és a lehető legkönnyebben hozzáférhető otthonokat keresik, így egy erősebb zár máris elriaszthatja őket, ez azonban nem feltétlenül van így. A rendőrök tapasztalata szerint a betörők nem riadnak vissza egy kis munkától, ha az ajtó feltöréséről van szó, és mivel rendelkeznek a megfelelő eszközökkel, sőt akár lakatos ismereteik is vannak, pillanatok alatt felfeszítenek egy ajtót – egy-két nagyobb dobbanásra pedig még egyáltalán nem biztos, hogy a szomszédok felkelnek és kinéznek az éjszaka közepén.

A jó hír az, hogy szerencsére a betörők tényleg a könnyebb utat keresik, és míg egy erős, de hagyományos egy ponton záródó ajtózár nem esik ebbe a kategóriába, egy több pontos zár, vagy akár egyetlen extra zár máris elég lehet ahhoz, hogy elvegye a kedvüket a bejutás megkockáztatásától.

Kép: sdecoret/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást