A legtöbb diétánál az első lépés általában a bevitt szénhidrátmennyiség csökkentése. Teljesen lemondanod semmiképp sem érdemes róla, hiszen ebből nyered az energiád, nem mindegy azonban, mennyit és milyen formában fogyasztasz belőle. Lássuk, hogyan csökkentheted észrevétlenül a mennyiségét az étrendedben!
Csinta-csinta-palacsinta
A palacsintáról sem kell lemondanod, ha elhagyod a lisztet, és a tésztát tojásból és banánból készíted el – a végeredmény ugyanolyan finom, és még lelkiismeret-furdalásod sem lesz utána. Ha egy kicsit szeretnél csavarni a recepten, akkor jó minőségű (!) kakaóport is adhatsz a tésztához, a tetejére pedig lekvár vagy mogyorókrém helyett inkább joghurtot és friss gyümölcsöket tegyél!
Óvatosan a salátákkal!
Ha nem vagy elég körültekintő, akár még több kalóriát is bevihetsz a salátával, mintha sült húst ennél valamilyen körettel.
Persze nyáron nagyon jólesnek a friss zöldségek és gyümölcsök, de ha nem házilag készíted el a salit, azzal adhatsz egy pofont a diétádnak, hiszen az előre csomagolt szószok és öntetek a legtöbb esetben nagyon sok cukrot és egyéb adalékanyagot tartalmaznak.
Isteni mártogatósok
Ki ne szeretné az ínycsiklandó mártogatósokat? Észre sem fogod venni, ha legközelebb a chipset, a tortillát vagy a pitát inkább vékony csíkokra vágott friss zöldségekre cseréled.
Így egyrészt nem terheli meg annyira a gyomrod a sok szénhidrát, másrészt észrevétlenül eszel több zöldséget és vitamint.
Tészta helyett
Valljuk be, a diéta alatt talán a tésztáról a legnehezebb lemondani. Kezdetben már az is félsiker, ha csak az adagot csökkented. A szokásos tészta adagod egyharmadát cseréld le vékonyra gyalult zöldségekre – így nem fogod úgy érezni, hogy nem ettél eleget.
Ha már megedződtél, néhány étel esetében akár teljesen ki is válthatod a tésztát zöldségekkel (pl. a lasagne-nál).