Otthon / Háztartás

5 trükk, amivel lassabban szárad ki a karácsonyfád

Nincs karácsonyi hangulat egy szépen feldíszített fenyő nélkül, de a karácsonyfánk hamar bosszúsággá válhat, ha naponta kétszer kell felporszívózni alatta, mert úgy hullajtja a leveleit. Sokan vesznek kisebb, cserepes fenyőfát – mondván az megmarad – aztán csalódnak, mikor elszárad annak ellenére, hogy aktívan öntözték. Sajnos ennek az az oka, hogy mikor a hidegről beviszik a fát a meleg lakásba, az sokkot kap és elkezd száradni, mert nem bírja az ilyen hirtelen hőmérséklet váltakozást. A fenyő tehát előbb-utóbb mindenképpen elszárad, azonban vannak tippek, amikkel ez a folyamat lelassítható. Így szárad ki lassabban a karácsonyfád.

Egészséges fát válassz

Minél messzebbről hozták ide a fát, annál inkább ki volt téve szélnek, ami száríthatta, ezért csak olyat vegyünk meg, amin nincs, vagy minél kevesebb barna tűlevél, vagy száradt ág van.

A tél idén szokatlanul enyhe, így ne a napon álló, hanem az árnyékban levő fenyők közül válogassunk.

Húzz végig a markodban pár ágat, a leveleknek nem szabad leesniük, hajlékonynak és szinte nedves érzetűnek kell lenniük. Emeld meg kicsit a fát és ejtsd vissza a földre. Minél kevesebb tűlevél marad utána a földön, annál frissebb a fa.

Olvastad már?  Csodaszép karácsonyi dekorációk, amiknek egyszerű ág az alapja

Vágass a törzséből

Ha hazaviszed a fát, de nem díszíted fel azonnal, hanem pár napig áll a garázsban vagy a kertben, mindenképpen kérd meg az eladót, hogy vágjon a törzséből.

Ilyenkor ugyanis ajánlott vízbe tenni a fenyőt és ha friss a vágás az alján, akkor jobban fel tudja szívni a növény a vizet.

Ez nem meglepő, hiszen ugyanazon az elven működik, mint mikor egy csokor virágot helyezünk a vízzel teli vázába.

Otthon is szél- és napvédett helyet tartsuk a fát, amíg be nem visszük a lakásba. Ma már árulnak olyan karácsonyfa talpakat is, amikbe vizet lehet tölteni, így is meghosszabítva a fa életét.

Ne tedd fűtőtest mellé

Ugyan gyönyörű látvány egy szépen feldíszített fa a kandalló előtt, de minél közelebb van a tűzhöz, annál gyorsabban szárad ki.

Ugyanezen okból azt is ajánlott elkerülni, hogy a fenyő konvektor, radiátor, vagy bármilyen fűtőtest közvetlen közelében legyen.

Mivel a karácsonyfa többnyire a nappaliban áll, mi pedig a hálószobában alszunk, az is sokat segít, ha lefekvéskor kisebbre vesszük a fűtést a fa helységében.

Természetesen nem kell emiatt vacogni a lakásban, de tudni kell, hogy minél hűvösebb helyen van, annál tovább marad friss.

Olvastad már?  Alternatív karácsonyfa-projektek - Már most nekiláthatsz az elkészítésüknek

Párásíts

Ha a ház vagy lakás eleve hajlamos arra, hogy száraz legyen, ez az ünnepi időszakban még inkább érvényes lesz, hiszen a karácsonyi sütések és a fűtés miatt még kevesebb nedvesség jut a levegőbe.

A száraz levegő a fát is hamarabb öli meg, így ilyenkor jó szolgálatot tehet egy párásító készülék, amit lehetőleg a fához minél közelebb helyezünk el.

Egy ilyen szerkezet nemcsak a növényeknek, de még az arcbőrünknek is jót tesz.

Szedd le a fát, mielőtt teljesen elszárad

Ne várd meg, míg már több a tűlevél a földön, mint a fán.

Az ünnepek elteltével eleve lehangoló tud lenni, mikor leszedjük a díszeket és ez még inkább jellemző, ha a díszeket már egy teljesen sárgára aszalódott fáról szedjük le.

Ha van még pár szép ága, azokat megtarthatod és pár fehér dísszel továbbra is dekorálhatod az otthonod egy nem karácsonyi, de szép téli hangulatú asztaldísszel.

Így könnyebb lesz elengedni az ünnepi időszakot és várni a tavaszt.