Döbbenetes, mennyi érzést öröklünk felmenőinktől – Transzgenerációs hatások

Döbbenetes, mennyi érzést öröklünk felmenőinktől – Transzgenerációs hatások

Címlap / Életmód / Döbbenetes, mennyi érzést öröklünk felmenőinktől – Transzgenerációs hatások / 3. oldal

Persze hiba lenne minden lelki problémánk miatt az őseinket hibáztatni. Saját életünk eseményei is sodorhatnak minket a magányosság felé, de érdemes ilyenkor elgondolkodni, hogy ezek valóban a mi érzéseink vagy egy generációkon átívelő terápia aktív részesei vagyunk? Ez nem megy egyik napról a másikra. Ismernünk kell hozzá elődeink életét, tapasztalatait, gyermekkori élményeiket, szülői képességeiket. Sajnos gyakran előfordul, hogy már nincs kit megkérdeznünk ezekről a dolgokról, ilyenkor régi családi fotók vagy az adott település története sokat segíthet.

Hogyan öröklődnek a negatív minták

Ha a generációkat számokkal illetjük, akkor elmondható, hogy az első generáció az, amely elszenved egy bizonyos negatív élményt, átél egy traumát. A konfliktus itt olyan erős hatással van az emberre, hogy inkább nem beszél róla, bezárja egy mentális kriptába és soha ki nem engedi onnan. Ez a konfliktus bármi lehet: házasságon kívül fogant terhesség, háborús bűnök, szexuális erőszak, tömegszerencsétlenség, súlyos betegségek, baleset stb.

A második generáció életében mindez fantomként bolyong. Egy-egy elejtett szó vagy feltételezés életre hívja az eseményt, újra felszínre jönnek az érzések, testi tünetek jelennek meg (pl. rosszullét, szorongás, gyulladások), amelyekre látszólag semmilyen magyarázat nincs.

A harmadik generáció lesz az, amelyik már nem csak érzi, hanem újra verbalizálja is az eseményt. Faggatózni, kérdezősködni kezd a szüleitől a nagyszülők megpróbáltatásairól, tudatosan foglalkozik a témával, annak fájdalmával, bűntudatával és megpróbál megoldást találni, oldani a belső feszültséget. Bárkiből lehet egyes generáció, de egyszerre lehet tagja a másodiknak, harmadiknak, attól függ, mikor történt az adott esemény.

Pszichológiai szempontból olyanok vagyunk, mint egy jegyzetfüzet. Az első oldalra tollal, jól láthatóan felírunk valamit, majd kitépjük a lapot és magunkkal visszük. A következő lap tisztának látszik, csak közelebbről nézve látható, hogy még belevésődve látszik minden, amit az előző lapra írtunk. S ha elég erősen nyomtuk rá a tollat (ha elég mély volt az érzelem), akkor még a következő lapokon is nyomot hagy az üzenet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást