Ilyenkor októberben nem csak a város borul vidám narancsszínbe a halloweeni tököknek köszönhetően, hanem az asztalunk is egyre több sütőtökös finomsággal gazdagodik. Az itthon is őshonos élénksárga sonkatök, ismertebb nevén sütőtök azon kívül, hogy rendkívül egészséges és kedvező árú, még aromásan finom is. Nézzünk néhány izgalmas receptet belőle!
1/3 Mézes tökkrémleves cékla chips-szel
Hozzávalók:
1 kg sütőtök,
1 db vöröshagyma,
1 db nagyobb répa,
1 evőkanál vaj vagy olívaolaj,
2 dl tejföl,
1 kiskanál kukoricakeményítő,
2 evőkanál méz,
1 nagy fej cékla, vagy fél üvegnyi cékla befőtt,
csipetnyi só, bors, szerecsendió, fahéj és gyömbér,
ízlés szerint tejföl.
Elkészítés:
A felkockázott tököt, felaprított hagymát, péppé zúzott fokhagymát és karikára vágott répát egy nagyobb lábosban megpároljuk. Felöntjük vízzel, ízlés szerint fűszerezzük, és lassú tűzön megfőzzük. Tejfölből és kukoricakeményítőből habarást készítünk, és belekeverjük a levesbe. Miután megfőtt, mézzel édesítjük, és hűlés után botmixerrel pépesítjük. A céklát vékony szeletekre vágjuk, vagy lecsöpögtetjük a céklabefőttet, és apró csíkokra szeljük. Kevés vajon ropogósra sütjük, majd a leves tetejére szórjuk. Igény szerint tejföllel tálaljuk.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!