Életmód / Receptek / Táplálkozás

Tombol a tökszezon – Ezek a receptek elnyomják az ovis tökfőzelék rémes emlékét

Ilyenkor októberben, vagyis Mindszent havában narancsszínbe borul a város a vidám halloween-i tököknek köszönhetően. A faragnivaló hatalmas töknek azonban nem túl kellemes az íze, mert ezt a fajtát elsősorban nem étkezési célból termesztik. Az itthon is őshonos élénksárga sonkatök, ismertebb nevén sütőtök viszont azon kívül, hogy rendkívül egészséges és kedvező árú, még aromásan finom is. Érdemes adni neki egy esélyt, mert a pozitív élettani hatásokkal rendelkező, antioxidánssal és vitaminokkal teli tökfélékből különleges és variálható fogásokat lehet készíteni. Receptjeinkkel elűzzük a gyermekkori mumust, a menzás tökfőzelék emlékét!

1. Mézes tökkrémleves cékla chips-szel

Tombol a tökszezon – Ezek a receptek elnyomják az ovis tökfőzelék rémes emlékét

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök,
  • 1 db vöröshagyma,
  • 1 db nagyobb répa,
  • 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 kiskanál kukoricakeményítő,
  • 2 evőkanál méz,
  • 1 nagy fej cékla, vagy fél üvegnyi cékla befőtt,
  • csipetnyi só, bors, szerecsendió, fahéj és gyömbér,
  • ízlés szerint tejföl.

Elkészítés:

A felkockázott tököt, felaprított hagymát, péppé zúzott fokhagymát és karikára vágott répát egy nagyobb lábosban megpároljuk. Felöntjük vízzel, ízlés szerint fűszerezzük, és lassú tűzön megfőzzük. Tejfölből és kukoricakeményítőből habarást készítünk, és belekeverjük a levesbe. Miután megfőtt, mézzel édesítjük, és hűlés után botmixerrel pépesítjük. A céklát vékony szeletekre vágjuk, vagy lecsöpögtetjük a céklabefőttet, és apró csíkokra szeljük. Kevés vajon ropogósra sütjük, majd a leves tetejére szórjuk. Igény szerint tejföllel tálaljuk.

Olvastad már?  Kecskesajtos sült körte + 4 szuperkönnyű őszi vacsora

2. Egzotikus tökös latte

Ha az ízesített tejeskávék szerelmese vagy, bizonyára vágyakozva figyeled a kávézók őszi szezonális ajánlatát. Nagy sláger ilyenkor az egzotikus fűszerekkel és tök aromával kombinált szirup, amiből pár cseppnyi mennyeivé varázsolja a reggeli lattét. Ahelyett, hogy a pénztárcád megsínylené a költekezést, készíts házilag „pumpkin spice” fűszert, hogy bármikor élvezhesd a speciálisan ízesített forró kávé zamatát. 

Tombol a tökszezon – Ezek a receptek elnyomják az ovis tökfőzelék rémes emlékét

Hozzávalók:

  • ¼ sütőtök,
  • 10 dkg barnacukor,
  • két tasak vaníliás cukor,
  • 1 kávéskanál juharszirup,
  • fél teáskanál őrölt fahéj,
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér,
  • csipetnyi szerecsendió és őrölt szegfűszeg.

Elkészítés:

Vágd fel a kimagozott sütőtököt kis kockákra, és tedd egy nagyobb serpenyőbe. Rakd hozzá a fűszereket, majd főzd egészen puhává. Hagyd félig kihűlni, majd öntsd hozzá a juharszirupot. Ezután keverd simára botmixerrel, és még melegen töltsd bele légmentesen záródó csatos üvegbe. Minden alkalommal két kávéskanálnyi sziruppal bolondítsd meg a kávédat, tejszínhabbal is díszítheted. A keverék multifunkcionális, mert a későbbiekben felhasználhatod akár egy isteni tökös lepény, rétes, muffin vagy palacsinta ízesítéséhez is.

3. Tökös-áfonyás muffin

Ha nem vagy egy profi szakács, a muffin elkészítése akkor is könnyedén megy majd. A semlegesebb tök ízét ebben a süteményben az intenzívebb áfonyával kombináljuk és tejszínhabbal koronázzuk meg, így bőven kijut a kulináris élvezetekből.

Olvastad már?  Az 5 legfinomabb őszi krémleves - gluténmentes, vegán verzióban
Tombol a tökszezon – Ezek a receptek elnyomják az ovis tökfőzelék rémes emlékét

Hozzávalók:

  • 30 dkg sült tök,
  • 20 dkg liszt,
  • 2 db tojás,
  • 40 dkg barnacukor,
  • 10 dkg vaj,
  • 1 csomag vaníliáscukor,
  • 1 – 1 csapott mokkáskanál őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér,
  • fél citrom héja reszelve,
  • csipetnyi só,
  • 1 tasak sütőpor,
  • 20 dkg áfonya, vagy bármilyen piros bogyós gyümölcs.

Elkészítés:

A sült tököt zúzd péppé egy nagyobb keverőtálban. Add hozzá a nedves összetevőket. Egy kisebb tálban keverd össze a száraz hozzávalókat, majd öntsd bele a tökös masszába. Az egész keveréket adagold bele a muffinsütő formába, és süsd 200 fokon 25-30 percig. Kihűlés után formázz tejszínhabcsúcsot a tetejére, és ültess bele pár szem áfonyát ízlés szerint. Nem csak szemnek, de szájnak is kívánatos őszi desszert lesz belőle.

Képek forrása: Anna_Shepulova/Depositphotos.comnata_vkusidey/Depositphotos.comanna.pustynnikova/Depositphotos.com