VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Ősszel kicsit háttérbe szorulnak a gyümölcsök, és inkább a zöldségeknek engedünk nagyobb teret. A megfelelő rostfogyasztásunk érdekében érdemes minél gyakrabban tálalnunk zöldséges fogásokat ebédre vagy vacsorára. Remek megoldás a töltött zöldség, ami kiadós lehet bármelyik főétkezésre. Hoztunk néhány receptet, ami biztosan ízleni fog!
Vegán töltött paprika
Hozzávalók:
- 3 felezett, nagyobb kaliforniai paprika,
- 1 vöröshagyma apróra vágva,
- 1 gerezd fokhagyma aprítva,
- 1 kisebb cukkini,
- 10 dkg sűrített paradicsom,
- 10 dkg kuszkusz,
- olívaolaj,
- só, bors,
- petrezselyem.
Elkészítés: A kuszkuszt öntsük le forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig, amíg megdagad. Közben egy serpenyőben hevítsünk olíva olajat, majd pároljuk üvegesre ezen a hagymát és a fokhagymát. Ezen pirítsuk le a cukkinit lereszelve, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és a fűszereket. Ha sűrűbb mártássá főtt, adjuk hozzá a leszűrt kuszkuszt is, és pirítsuk össze. Ezt a masszát töltsük a paprikákba, majd süssük készre őket. Ízlés szerint reszelt sajtot is tehetünk rá.
Mexikói cukkinicsónakok
- 4 nagy cukkini,
- 1 konzerv fekete bab,
- 1 csésze főtt barnarizs,
- 1 csésze salsa szósz,
- 1 piros kaliforniai paprika csíkokra vágva,
- 1 fej vöröshagyma aprítva,
- ½ csésze konzerv kukorica,
- 1 jalapeno aprítva,
- olíva olaj,
- kömény,
- chilipor,
- só,
- 1 csésze reszelt cheddar sajt.
Elkészítés:
A cukkininek hámozzuk meg, vágjuk függőlegesen félbe, majd kaparjuk ki a belsejüket, és tegyük őket egy tepsire. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd pároljuk meg rajta a hagymát, és ha üveges, adjuk hozzá a paprikát, a jalapenot, a babot, a kukoricát és a fűszereket. Pirítsuk le a zöldségeket, majd jöhet ehhez a rizs és a salsa szósz.
Pároljuk el a felesleges folyadékot, majd ezt a tölteléket osszuk el a cukkini csónakok között. Szórjuk meg a tetejüket a sajttal, majd süssük őket készre a sütőben.
Görögös töltött paradicsom
- 6 nagyobb paradicsom,
- 3 ek. olíva olaj,
- 1 vöröshagyma aprítva,
- 150 g hosszú szemű rizs megfőzve,
- 1 ek paradicsompüré,
- 2 ek. friss petrezselyem aprítva,
- 2 ek. kapor,
- 2 ek . friss menta aprítva,
- 1 citrom leve,
- feta sajt,
- só, bors.
Elkészítés: A paradicsomok kalapját vágjuk le, majd kaparjuk ki a belsejüket. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, pirítsuk le rajta a hagymát, adjuk hozzá a rizst, a zöldfűszereket, a sót és a borsot, a paradicsompürét és a paradicsomok belsejét, illetve a citrom levét, majd pirítsuk össze az egészet. Ha kész a töltelék, kanalazzuk a paradicsomokba, majd tegyünk rájuk fetasajtot, végül a kalapokat. Olíva olajjal meglocsolva süssük készre a sütőben.
Baconos-spenótos töltött gomba négysajtosan
- 5 szelet bacon apróra kockázva, lepirítva,
- 1 nagy fokhagyma gerezd apróra vágva,
- olíva olaj,
- 6 nagy fej portobello gomba,
- 250 g krémsajt,
- 1 tojás,
- 1,5 csésze sajtmix mozarellaból, trappistából, gorgonzolából és parmezánból,
- só, bors.
Elkészítés: A gombákat szabadítsuk meg a tönkjeiktől, mossuk meg őket, majd tegyük olíva olajjal kikent tepsire. Egy tálban keverjük össze a bacont a sajtkrémmel, a fokhagymával, sóval és borssal, a tojással és 1 csésze sajtmix-szel.
Töltsük ezt a gombákba, majd a maradék sajtmixet szórjuk a tetejükre. Sütőben süssük készre, és már tálalhatjuk is!