Tőle aztán tanulhatnál fogadni!

Tőle aztán tanulhatnál fogadni!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Tőle aztán tanulhatnál fogadni!

Mit gondolsz: sok pénz 5-10 millió? Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám: dollárban? S ha azt is hozzátenném: naponta? S méghozzá semmi másból, mint sportfogadásból? Valószínűleg azt mondanád rá: lehetetlen. Márpedig van egy fickó, akik megcsinálta. (x)

Rengeteg film szól mindenféle szerencsés flótásról, aki megüti a főnyereményt, és olyat tarol, hogy egycsapásra megoldódik minden baja. Jó-jó, a Sose halunk meg! tipikusan magyar film, ha már nyer benne szegény Koltai, egyből meg is kell halnia miatta. De ott van az 1989-es Tétre vagy befutóra, ahol a főszereplőnek lesz megmagyarázhatatlan, óriási szerencséje, és sorra nyeri a futamokat. Az ma is biztos, hogy bár a győzelem korántsem garantált, még mindig kellemesebb a szabad ég alatt a lovin nézni az elszáguldó paripákat, mint otthon böngészni a bet 365-öt, habár „szerencsére” manapság már minden a kezünk ügyében van a mobilnak köszönhetően.

A fogadás szerencsefiai

Persze lóversenyen is lehet fogadni online, brutális pénzek forognak, és ezeket vagy elveszti, aki játszik, vagy megnyeri. Ez a szerencsefaktor, ilyen is van, aki mindig nyer, ismerünk, láttunk már ilyen embereket, akiknek arannyá válik a kezében minden, amihez nyúlnak. Van ilyen igazi mázlista, Magyarországon is él egy ember, aki például 2019-ben, 104 millió forintot nyert lóversenyen, de pókeren egész vagyont nyert honfitársunk. Ráadásul, mint elmondta, életében először próbálkozott meg fogadással, ehhez képest igazán szép ez az eredmény.

Fogadás tudományos alapokon

Van, aki ennél sokkal komolyabban veszi a dolgot, mondhatni, tudományos alapra helyezi a stratégia egészét. Ilyen volt az amerikai William Benter (barátainak: Bill), akiről már az általános iskolában is kiderült, hogy igazi matekzseni, leiskolázta még a saját tanárait is. A Pittsburgh-i fiatalember elvégezte a fizika szakot az egyetemen, de láthatóan nem ez érdekelte, így azonnal irányt vett Las Vegasba, na nem azért, hogy friss diplomáját megünnepelje azzal, hogy alaposan kirúg a hámból: a kaszinókat ment kifosztani.

Profi black jack játékos lett belőle, de balszerencséjére túl jó, így hamar nemkívánatos személlyé vált a szerencsejáték fővárosában. Ekkor nyergelt át a lóversenyre, amihez igazi társat talált a sportot alaposan ismerő Alan Woods személyében. Összeadták, amijük volt: Benter nem csak az elméleti valószínűségszámítás mestere volt, de le is tudta programozni, amit akart, Woods viszont sok olyan adalékkal tudott szolgálni a modellhez, amit nem vezettek a lóversenystatisztikák. 

Vagyonok fogadásból

A páros szerencsét próbált Hong Kongban, az algoritmus első verziói azonban nem voltak elég jók, és hamar csődbe vitte őket. Korábbi cikkünkben több olyan találmányt mutattunkbe, melyek jó drágák voltak ennek ellenére elbuktak. Tehát Benternek haza kellett térnie, hogy tőkét gyűjtsön. Másodjára okosabb volt, és valahogyan sikerült belefoglalnia a modellbe a bennfentes információkat is, pontosabban annak hiányát. Így 130 változós modellje már alkalmas volt arra, hogy stabilan hozza a nyerő szériát, a csúcson 5-10 millió dollárt naponta.

Ez ma is hihetetlenül sok pénz lenne – inflációval korrigálva mai értékén körülbelül a duplájával számolhatunk, mint a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján, ami forintosítva 3-6 milliárdot jelent!

Benternek később sikerült kijátszani a telefonos fogadások betiltását, a netkorszakban pedig már nyugodtan visszavonulhatott, algoritmusa és cége folytatta a fogadásokat. A matekzseni Hong Kongban telepedett le, nyugdíjas milliárdosként főleg filantróp tevékenységet folytat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást