Mit adtak nekünk a rómaiak? Hát, többet között a forralt bort, ők voltak ugyanis az elsők, akik a második században, a hideg ellen védekezve felhevítették a szőlőből készült nedűt. A középkorban terjedt el a gyakorlat, hogy a borhoz fűszereket, gyógynövényeket főzzenek, mi pedig most annak jártunk utána, hogyan lesz tökéletes a karácsonytól immár elválaszthatatlanná vált ital.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1. Milyen borból készüljön?
A főzéshez használt borokra vonatkozó szabály a forralt borra is igaz: természetesen nem kell a legdrágább palack tartalmát a lábasba zubogtatnod, de az a bor, amit önmagában nem innál meg, forralt bornak sem lesz jó. Válassz egy megfizethető, de korrekt minőségű bort: ma már nem számít tabunak fehérből készíteni, de a klasszikus forralt bor vörös borból készül.
Érdemes figyelembe venni a bor fajtáját, mert ez befolyásolhatja az ízesítést: egy karakteres, fűszeres borhoz kevesebb fűszer kell, míg az édes borok nyilván kevesebb édesítést kívánnak meg. A klasszikus forralt borhoz alapvetően a testesebb, karcosabb vörös borokat szoktál ajánlani, de itt persze lehet kicsit igazítani a receptet a saját ízlésedhez: ha erősebb italt szeretnél, adhatsz hozzá egy-két kupica brandy-t, ha lágyabbat, akkor hígíthatod vízzel a forralt bort.
Kép forrása: kshavratskaya/depositphotos.com
2. Kell bele cukor?
A forralt bort jellemzően édesítik valamivel, bár ez megint csak ízlés dolga, de általában ahány deciliter borból készül az ital, annál eggyel kevesebb kanál cukrot szoktak belekeverni – megint csak figyelembe véve, hogy milyen bort szeretnél, illetve hogy az alapul szolgáló bor mennyire édes. Ha még téliesebb italt készítenél, akkor cukor helyett használhatsz mézet is, hasonló arányban.