Otthon / Szórakozás

Tojással, narancshéjjal, rummal – Így isszák a kávét a világ körül

Tojással, narancshéjjal, rummal – Így isszák a kávét a világ körül

Ébredéshez, munkában ébren maradáshoz, délután baráti beszélgetésekhez – a kávé átszövi mindennapjainkat, és nyugodtan mondhatjuk, hogy ahány ember, annyiféle kávézási szokás. Ráadásul kultúránként, országonként is eltér, hogyan isszák a fekete nedűt. Szeptember 29. a kávé világnapja, ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány kávéspecialitást a világból!

Vietnám: tojásos kávé

A vietnámiak kedvenc kávéja felér egy desszerttel: két tojássárgáját habosra vernek fél-fél teáskanál sűrített tejjel, mézzel és vanília kivonattal.

Ezt belekanalazzák egy csészébe, majd felöntik vietnámi kávéval – a tojásos hab felúszik a tetejére, így az egész egy cappuccinós jelleget kap.

A kávé keserű ízét szinte teljesen elveszi ez az édeskés hozzávaló.

 

Spanyolország: Café Bombón

Ez a kávékülönlegesség Valenciából ered, de ma már világszerte népszerű.

A vietnámihoz hasonlóan az édes ízek kedvelőinek ajánlott, hiszen a recept szerint egyenlő arányban kell a csészébe önteni erős eszpresszót és édesített sűrített tejet.

Utóbbi a sűrűsége miatt lesüllyed a csésze aljára, és üvegpohár esetén gyönyörű kontrasztot alkot a sötétbarna és a fehér szín.

 

Törökország: a híres török kávé

Itt a kávé főzésének módja a különleges, hiszen a finomra őrölt kávét egy erre a célra készített rézedényben, cukorral együtt főzik meg, ám ezt a folyamatot legalább kétszer-háromszor megismétlik – mielőtt felforrna a főzet, leveszik a tűzről, majd visszateszik és újra felfőzik.

Ettől nagyon egyedi íze lesz a kávénak, ha még sosem kóstoltad, készülj fel, hogy elsőre szokatlan lesz.

Állítólag minden török családnak megvan a saját receptje ehhez a tradícióhoz, így házanként is eltérő lehet a végeredmény.

 

Franciaország: Café au Lait

A Café au Lait tulajdonképpen tejeskávé, amely egyenlő arányban készül feketekávéból és felhabosított tejből.

Mégsem azonos az olaszoknál elterjedt lattéval – az elkészítés tekintetében ugyanis készülhet eszpresszóból és dupla kávéból is, valamint Franciaországban hagyományosan porceláncsészében, és nem üvegpohárban szolgálják fel.

 

Olaszország: a kávéimádók Mekkája

Ha „jó kávé”, akkor legtöbben Olaszországot emlegetik, és én is tanúsíthatom, hogy sehol nem ittam olyan isteni eszpresszót, mint Rómában.

Az olaszok egyébként a reggelt általában cappuccinóval indítják, és délután már csak eszpresszót isznak.

Különlegességük az Espresso Romano, amelynél egy szelet citrommal dörzsölik át a pohár belsejét, mielőtt beleöntenék a kávét, ugyanis ez kiemeli a fekete nedű édeskés ízjegyeit.

 

Mexikó: Café de olla

Ez egy igazi fűszeres, édes kávéspecialitás.

Úgy készítik, hogy egy cserépedényben forró vízben barna cukrot olvasztanak, majd hozzáadnak sötét pörkölésű, durvára őrölt kávét, egy fahéjrudat és reszelt narancshéjat.

Így hagyják állni, amíg a cukor teljesen fel nem olvad, majd leszűrve csészébe öntik.

A forró vízben az ízek „összeérnek”, és ezáltal nagyon különleges lesz a végeredmény.

 

Ausztrália: Flat White

A Flat White már nálunk is egyre népszerűbb, és tulajdonképpen egy átmenet a cappuccino, valamint a latte között.

Az alapját dupla eszpresszó képezi (ezért erősebb, mint a latte), majd ehhez adnak hozzá 2/3 rész híg tejhabot, így a végeredmény krémesebb lesz, mint a cappuccino.

 

Németország: rumos kávé

Mert miért ne lehetne rummal inni a kávét?!

A németeknél a Pharisäer nevet viselő különlegesség úgy készül, hogy a csepegtetett feketekávéba 2 cent rumot öntenek, cukorral ízesítik, és még tejszínhabot is tesznek a tetejére.

Nyilván nem ezzel indítják a napot, habár sosem lehet tudni…

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást