Akármennyire szerettem volna jó főtt tojást készíteni, lényegében nagyon ritkán sikerült elérni azt az állagot, amit szerettem volna. Sokszor túlfőztem, de volt olyan is, hogy még lágy maradt. Az a krémes sárgája, kemény fehérje nem igazán akart összejönni. Elkezdtem hát kísérletezni a tojásfőzéssel, míg sikerült az, amit szerettem volna. Tovább mentem, és utánajártam, hogy milyen a tökéletes omlett, buggyantott és lágytojás.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
A tojás nem túl drága, nagyon tápláló étel. A kalóriatartalma viszonylag magas, de ezt ellensúlyozza, hogy tele van fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és egészséges zsírokkal. Elkészítésének módja azonban nagyban meghatározza, hogy ezekből mennyi marad benne. Nagyon sokféleképpen készíthető el és jól kombinálható más ételekkel, például zöldségekkel, húsokkal, de szendvicsekben is nagyon jó.
Milyen a tökéletes tojás?
Valószínűleg mindenkinek egy kicsit más. Biztos van, aki a keménytojás nagy rajongója, mások a lágytojást vagy a tükörtojást szeretik. Minden elkészítési módban meg lehet találni a tökéleteset, de rá kell szánni az időt.
1/5 Keménytojás
Talán az egyik legnépszerűbb elkészítési mód, és talán ez az, ami a legszélesebb körben használt mindenféle ételekhez. Ki tudna elképzelni egy igazán jó rakott krumplit keménytojás nélkül. Nem igaz? Kísérletezésem során arra jutottam, hogy a tökéletes keménytojásnak nem teljesen kemény a sárgája, pláne nem keretezi szürke rész. Ez utóbbi esetben ugyanis túlfőtt (Ugye emlékszel még a menzás spenót kísérőjeként szereplő főtt tojásra? Brrr!). A tökéletes keménytojás sárgája krémes, kissé lágyabb, de nem folyós, mint a lágytojás esetében. Félbe lehet vágni, és a sárgája egyben marad.
Elkészítés: A forrásban lévő vízbe lassan ereszd bele a tojásokat, amelyek már szobahőmérsékletűek. Ez azért fontos, mert, ha hideg a tojás, azaz akkor veszed ki a hűtőből, amikor készíted, szinte biztos, hogy a forró víz hatására megreped a héja. Szóval legyenek szobahőmérsékletűek a tojások. A víz kb. háromnegyedéig lepje el a tojásokat. Főzd őket pontosan 10 percig. A vízbe nem kell sót tenni, nem kell bele semmi más, csak a tojások. Ha letelt a 10 perc, vedd ki a tojásokat a vízből, és gyorsan hűtsd le őket jéghideg folyó vízben.
Ezt a fajta elkészítési módot nem mindenki szereti, ugyanis a tojás sárgája ebben az esetben teljesen folyós, és a fehérje is épp csak szilárdulásnak indult. Az eljárás ugyanaz, mint a keménytojás esetében, vagyis forrásban lévő vízbe kerülnek a szobahőmérsékletű tojások. Ha tökéletes lágytojást szeretnél készíteni, akkor ne töltsenek a vízben 3 percnél több időt. Egy gyors hidegvizes zuhany után már el is készültek.
Számomra a tökéletes főtt tojás az, amelynek a sárgája egy kicsit még lágy, de nem folyik szét, a fehérje azonban kemény. Ehhez forrásban lévő vízre, valamint 7-7 és fél perc főzési időre van szükség. Isteni lesz, miután gyorsan lehűtötted. A gyors hűtésre azért van szükség, hogy véletlenül se főjenek tovább a héjuk alatt a tojások.