A joghurt egy nagyszerű élelmiszer; sok esetben már önmagában is tele van probiotikumokkal, vagyis jó baktériumokkal, amelyek a bélrendszerünkbe kerülve megkönnyíthetik az emésztésünket, de sok más oka is van annak, hogy rendszeresen fogyasszuk.
VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket
Egy, a Journal of Nutrition által közzétett tanulmány pedig nemrégiben arra a megállapításra jutott, hogy van egy titkos hozzávaló, amelyet, ha a joghurthoz adunk, a probiotikumok még tovább életben maradnak az emésztés során és így a jótékony hatásai is nőnek.
Ez a titkos hozzávaló felturbózza a joghurtot
A titkos hozzávaló, amitől a joghurt finomabb lesz és a jótékony hatásai is nőnek, nem más, mint a méz. Vagyis egy sokunk konyhájában már most is jelen lévő élelmiszerről van szó, amelyet könnyen lehet, hogy már eddig is a joghurtodhoz adtál. De ha még nem, bőven van rá okod, hogy ezentúl így tegyél!
A már említett tanulmány szerint ugyanis a méz védőanyagként is szolgálhat a joghurtban lévő probiotikumok számára. Segíti őket abban, hogy elég sokáig túléljenek az emésztőrendszerben ahhoz, hogy elérjék a vékonybelet. Itt a jó baktériumok a legnagyobb pozitív hatást gyakorolhatják a bélnyálkahártyára, a tápanyagok felszívódására és a mikrobiom egészségére – írja a Well + Good.
Külön-külön is rendkívül egészségesek
A joghurt és a méz már külön-külön is számos figyelemreméltó egészségügyi előnnyel büszkélkedhetnek. Ahogyan arról már korábban szó esett, a legtöbb joghurtfajta tartalmaz bizonyos mennyiségű élő aktív kultúrát, vagyis probiotikumokat. Ha ez adott, akkor máris remek választás lehet.
A cikk folytatódik, lapozz!