Ezek a legfontosabb tippek, amik a jó alváshoz segítenek

Ezek a legfontosabb tippek, amik a jó alváshoz segítenek

Címlap / Fókuszban / Ezek a legfontosabb tippek, amik a jó alváshoz segítenek

Tartsd magad egy alvási rendhez!

Obradovic/istockphoto.com

A cirkadián ritmust, vagyis a szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődő biológiai folyamatok rendjét a modern életforma könnyedén felboríthatja: a szervezetünket megzavarhatja például, hogy egy világos szobában ülünk, pedig már régen besötétedett, vagy heves érzelmeket kiváltó – vagy éppen teljesen felesleges – információk tömege érkezik a telefonunkra még a késő éjszakai órákban is.

A napszaki ritmus kordában tartását segítheti, ha rendszeres alvási ritmushoz tartod magadat. Ez azt jelenti, hogy ugyanabban az időben mész minden este lefeküdni – és tényleg azért mész, hogy aludj, nem azért, hogy még az ágyban nyomkodd a telefonodat! – és ugyanabban az időben kelsz, még akkor is, ha éppen később kezded a munkát, vagy szabadnapod van. Ez nem azt jelenti, hogy vasárnap nem lehet fél órával tovább pihenni, vagy néha nem maradhatsz ki éjszaka, de minél szorosabban tartod az alvási rendedet, annál könnyebben fogsz elaludni, és annál nyugodtabban alszod végig az éjszakát, következésképpen pedig kipihentebben ébredsz.

Ne tedd ki magad a képernyő fényének!

AleksandarNakic/istockphoto.com

Az alvás  előtti 1-2 órában már az a legjobb, ha egyáltalán nem nézel képernyőt, nem olvasol olyan eszközön, aminek háttérfénye van. Ha mégis, akkor sokat számít, ha ezeken az eszközökön éjszakai módra váltasz. Ilyenkor a fények szemkímélőbb üzemmódba kapcsolnak, ami aztán segít, hogy könnyebben elaludj. A szakértők azonban azt javasolják, hogy ha egy mód van rá, lehetőleg tartózkodj az elektronikai kütyük használatától lefekvés előtt, már csak azért is, mert az ezeken keresztül érkező hírek, de még a közösségi média böngészése is olyan stresszt válthat ki, ami aztán a nyugodt alvás akadálya lehet.

Maradj aktív, de ne lefekvés előtt!

petrunjela/istockphoto.com

A fizikai aktivitás csökkenti a stresszt és segít, hogy ne csak mentálisan, de fizikailag is kellőképpen kimerítsd magadat, így például a rendszeres testedzés, különösen, ha a szabadban végzed, hozzájárulhat a jobb alváshoz. Érdemes azonban időt hagyni a testedzés és a lefekvés között, mert az edzés során felgyorsult szívverés és a felszabaduló hormonok meggátolhatják a nyugodt pihenést. Ha mégis este edzel, a testmozgás után hagyj magadnak legalább egy órát, amikor már csak valamilyen csendes, nyugodt tevékenységet végzel, hogy a szervezeted felkészülhessen a pihenésre.

Legyél óvatos a napközbeni szundival!

fizkes/istockphoto.com

Számos kutatás igazolta, hogy a délutáni szunyókálásnak kedvező egészségügyi hatásai vannak, könnyű azonban átesni a ló túlsó oldalára, főleg akkor, ha éjszaka rosszul aludtál, és napközben fáradtnak érzed magadat. Ilyenkor nagy lehet a kísértés, hogy az éjjel elvesztett órákat napközben pótold be, ám könnyen ördögi körbe kerülhetsz: ha napközben túl sokat alszol, éjjelre nem leszel elég álmos, így viszont nem alszol el időben, és reggel fáradtan ébredhetsz. Ha van lehetőséged délutáni szundikálásra, és szeretnél is élni ezzel, akkor ezt napi egy alkalomra, és legfeljebb 30 percre korlátozd.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást