Életmód / Pénz és hivatás

5 tipp a magány ellen, ha otthonról dolgozol

Tényleg az otthoni munka az, amire vágysz?

Valaki utál bejárni a munkahelyére, mert nehezen viseli a tömeget és zsúfoltságot a tömegközlekedési eszközökön, vagy az állandó közlekedési dugót, ez teljesen érthető és sokan vagyunk ezzel így. Mások az open office koncepciójától irtóznak és képtelenek kreatívak és produktívak lenne egy emberekkel teli térben, ez is jogos hozzáállás. Azonban először mérlegelned kell, hogy valóban arra vágysz-e, hogy egész nap egyedül legyél.

Az elején jó ötletnek tűnik, de végül mindig előjönnek a hátulütői is. Lehet, hogyha megkéred a felettesed, meg tudja oldani, hogy betegyen egy irodába, ahol egyedül vagy, vagy csak páran vannak rajtad kívül, így nem kell teljesen lemondanod az emberi interakcióról. Az is megoldás lehet, ha heti pár napot bejársz, pár napot pedig otthonról dolgozol

Szükséges az emberi társaság

A bezártság és az, hogy nem szólunk senkihez napokig, nemcsak magányt, hanem depressziót is okozhat, még az introvertált személyeknél is. Ez egy ördögi kört eredményezhet, mert ha rosszkedvű vagy, akkor még inkább egyedül akarsz lenni, ami csak súlyosbítja a problémát.

A munka iránti motivációd is megsínyli ezt, úgyhogy nem szabad hagyni, hogy belekerülj ebbe a spirálba.

Az ember társas lény, szüksége van szociális interakcióra, azaz „fajtársai” társaságára. Minden nap, vagy legalább minden második nap találkozz barátokkal, vagy látogasd meg a szüleidet. 

Különítsd el a munka-teret

Az otthoni munkának is megfelelő keretet kell adni. Ha ugyanis hajlamos vagy rá, hogy az ágyban, vagy ebéd közben az étkezőasztalnál is a laptopot püföld, az hosszú távon nem lesz rád jó hatással. Mindenképpen ajánlatos tehát kijelölnöd a munka-teret, hogy ne mosd össze az egész napod a munkával. Ez legyen egy íróasztal, amihez csak akkor ülsz le, amikor dolgozol, de akár egy szőnyeggel is elkerítheted a „munkahelyed” területét.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Jelölj ki magadnak munkaidőt

Ahogy fizikálisan a térben, úgy időben is érdemes kijelölni, mit tölts munkával egy nap. Ugyan elsőre remek dolognak tűnhet, hogy te magad osztod be a napod és akkor dolgozol, amikor akarsz, azonban az irányítás könnyen kicsúszhat az ember kezei közül.

Ha ugyanis nincs kontroll-környezet, előfordulhat, hogy inkább cseteléssel töltöd az időd, vagy a kedvenc sorozatodból nézel meg egyszerre öt részt, aztán este kapsz a fejedhez, hogy ma sem haladtál semmit a feladataiddal.

Ha viszont kijelölöd, hogy például reggel tíz és este hat között foglalkozol munkával – és ezt be is tartod – akkor nem fogsz elmaradni és arra eszmélni, hogy hajnalig kell ülnöd a gép előtt, hogy utolérd magad. A hétvégéket szintén próbáld csak magadra fordítani, hiszen családod és barátaid is főként akkor szabadok. 

Szokások 

Az ember a szokások rabja, de szerencsére nemcsak rossz, hanem jó szokásokat is kialakíthatunk. Hasznos lehet például, ha bevezeted, hogy minden reggel lemész egy friss szendvicsért vagy kávéért, vagy hogy az ebéded egy közeli parkban töltöd el. Egy fárasztó munkával töltött nap után egy séta segít kiszellőztetni a fejed, így ráadásul nemcsak a négy fal között vagy, hanem kis időt a szabadban, emberek között is töltesz, így csökken az elszigetelődés veszélye.

A rendszeres testedzés, vagy egy heti meghatározott napon egy baráti találkozó szintén ajánlott, hiszen rendszert visz életedbe. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást