5 mondat, amit soha nem mondanék a tinilányaimnak

5 mondat, amit soha nem mondanék a tinilányaimnak

Címlap / Életmód / Család / 5 mondat, amit soha nem mondanék a tinilányaimnak / 2. oldal

#2. „Ez nem olyan nagy dolog!”

Jaj, hányszor gondolom ezt magamban, amikor a lányaim elkezdenek valami olyasmiről beszélni, ami számukra óriási dolog, én viszont nem értem, mi ebben olyan különleges. De soha az életben nem mondanám ki, soha nem éreztetném egyikükkel sem, hogy a fejemben sokkal fontosabb gondolatok járnak.

Meghallgatom őket, beszélgetünk arról, ami számukra olyan fontos. Akkor, amikor valami számukra lényeges dologról beszélünk, az együttérzésem nagyon fontos nekik. Azt kell érezniük, hogy egy csapat vagyunk, és mindent megoldunk.

#3. „Hogy nézel ki?”

Szerintem ez az egyik legborzalmasabb mondat, amit csak kiejthetünk a szánkon (és nem csak szülőként). Ha valami nem tetszik nekem a gyerekem öltözködési stílusában, vagy abban, hogy 13 évesen már sminkelni akar és próbálkozik, akkor nem orrolom le, hanem kedvesen javaslatot teszek, amikor rákérdez a véleményemre. Természetes, hogy ehhez kell némi kölcsönös bizalom, de ez tanulható.

Kommunikáció a kamaszokkal
shironosov/istockphoto.com

#4. „Miért nem tudsz egyszer normális lenni?”

Mi a normális? Az, amit mi, szülők elképzelünk? Ha mindig ahhoz ragaszkodtak volna a történelem során, hogy az a normális, amit annak kiáltottak ki, akkor sokan nem lettek volna azok, akik lettek. Gondoljunk csak arra, mi lett volna, ha Picassót vagy Einsteint nem támogatták volna a szülei. A gyermek minden körülmények között normális, bár lehet, hogy a világlátása, a gondolkodásmódja különbözik a miénktől, de ez inkább büszkeségre ad okot.

#5. „Nem szedtél fel pár kilót?”

A nők szinte egész életükben a kilók ellen küzdenek. Egyesek fogyni szeretnének, mások hízni. Sosem vagyunk elégedettek, és ezt átadjuk a következő generációnak is. Nagyon nehéz dolguk van a tiniknek az önelfogadás terén, és ezt az egészet csak nehezíti, ha a saját szüleik nem bátorító hangnemben, hanem folytonos kritikával élnek velük szemben.

Amikor véleményt nyilvánítasz, állj meg egy pillanatra. Képzeld magad a gyermeked helyébe, és gondold végig, hogy esne neki, amit mondani készülsz. A rosszul megfogalmazott kritika nagyon súlyos következményekkel járhat. Lassan, de biztosan távolodni fog tőled a kamasz gyereked, amit biztos, hogy nem akarsz.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást