Kikapcsolódás / Szórakozás / Otthon

Tiltott helyek a világban, amiket teljesen elzártak az emberek elől

Szeretsz utazni? Ebben a cikkben szerepelnek olyan helyek, amiktől biztos, hogy inkább távol tartanád magadat, de olyanok is, amelyeket bármennyire is szeretnél felkeresni, biztos, hogy soha nem lesz rá módod. Mindegyiket szigorúan őrzik ugyanis, és ilyen vagy olyan okokból, de tökéletesen elzárták a külvilág elől.

A kígyók szigete

Az Ilha da Queimada Grande egy kis sziget Brazília partjainál. A Kígyó-szigetnek is nevezett terület a mérges arany lándzsás kígyó (Bothrops insularis) otthona, amely hihetetlenül halálos méreggel rendelkezik, több ember haláláért felelős, mint bármely más kígyófajta Észak- vagy Dél-Amerikában.

Az arany lándzsás kígyó azonban csak egy a szigeten élő számtalan kígyóféle közül. A becslések szerint jelenleg négyzetméterenként egy-öt kígyó él a szigeten, és mivel a hüllők ekkora mértékben elszaporodtak itt, a hatóságok úgy döntöttek, hogy mindenkinek, embernek és állatnak is jobb, ha a szigetet teljesen lezárják a nyilvánosság előtt.

A sziget, ahol megállt az idő

Észak-Sentinel-sziget egy kis sziget, az Andamán-lánc része, Mianmar partjainál. A szigeten őshonos szentinelek több mint 60 000 éve élnek itt, és rendkívül rossz szemmel nézik az idegeneket, ennek következtében gyakorlatilag a modern világtól teljesen elszakadva, elszigetelve élnek – nagyon keveset tudunk mind róluk, mind a szigetükről.

Az indiai hatóságok tiszteletben tartják a teljes elszigeteltséghez való jogukat, sőt kicsit többet is: az itt élőkre nem ugyanazok a jogok vonatkoznak, hiszen nem vonják például felelősségre őket azért, ha megölik azokat, akik engedély nélkül a földjükre lépnek. Amikor az indiai parti őrség helikoptere egy felderítés során közel repült a szigethez, a bennszülöttek nyilakkal lőttek rájuk, tavaly pedig azzal kerültek a híradásokba, hogy meggyilkoltak egy amerikai misszionáriust.

Olvastad már?  5 történelmi rejtély, amit sosem sikerült megfejteni

Az orosz 51-es körzet

Mezsgorje mélyen az Ural-hegységen belül helyezkedik el, és 400 bár négyzetméter nagyságú terület, de mégis teljesen észrevehetetlen. A Kreml azt állítja, hogy csupán egy bányászati terület, de ez nem magyarázza meg, hogy miért veszi körül két fegyveres őrség zászlóalja, akik akár le is lőnek bárkit, csak hogy megakadályozzák, hogy a területre menjen.

Sokan úgy vélik, hogy Mezsgorje egy olyan nukleáris rakéta-helyszín lehet, amely automatikus rakétákat tartalmaz, amelyek távolról aktiválhatók, egy nagy, teljesen felszerelt vészhelyzeti bunkerrel, amely az oligarchia elhelyezésére szolgál, ha a nukleáris háború valósággá válik.

Titok a lepel alatt

A Szentháromság Szűz Mária templomának története időszámításunk után a 4. századig nyúlik vissza. Állítólag a Szövetség ívét, egy díszes aranyládát őíriznek itt, amely a tízparancsolatot tartalmazza. Annak ellenére, hogy sokan kétségbe vonják, hogy tényleg így van-e, legalább ennyien vannak, akik hisznek benne, hogy szorosan bebugyolálva valóban itt van az emberiség történelmének egyik legértékesebb ereklyéje.

Arra azonban, hogy a szövetek alá benézhessen, csak egyetlen embernek van engedélye; egy elődei által kinevezett különleges szerzetesnek. Senki más nem férhet hozzá ehhez a legszentebb emlékekhez, bár sokan próbálták már a történelem során megvesztegetni az éppen aktuális szerzetes őrt.

Az utolsó esély

Képzeld el a jelenetet: egy nukleáris katasztrófa után a túlélők megpróbálják ismét élhetővé tenni a bolygót. A forrásaid megvannak hozzá, legalábbis ami az élelmiszert illeti: 120 méter mélyen egy hegyoldalban, a távoli Spitsbergen szigetén, félúton Norvégia szárazföldi és északi sarka között, egy földalatti vetőmagtárolóban. A Global Seed Vault körülbelül 890 000 mintát tartalmaz 4 000 különböző fajta vetőmagból a világ minden tájáról.

Olvastad már?  Vehetsz fel embert arra, hogy lecserélje a gyereked pelenkáját: te fizetnél ezért?

A pince egyfajta biztosítási kötvény arra az esetre, ha egy katasztrófa következtében egyes növényfajok, amelyek elengedhetetlenek az emberi élet fenntartásához, eltűnnének a föld színéről. A helyszínt sokan „végső mentőtervként” emlegetik, és nem is olyan régen a gyakorlatban is hasznosították az itteni tartalélokat, amikor a sorozatos véres konfliktusok következtében Szíriában eltűntek bizonyos növények, és vissza kellett telepíteni azokat.

A magtár tehát életmentő lehet egy katasztrófa idején, értékének megfelelően azonban a látogatók előtt szigorúan elzárva tartják még a környékét is.

Képek forrása: unknownworld.co.uk