Milyen a társas intelligenciád? Egy önismereti teszt, amivel közelebb kerülhetsz a válaszhoz

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,
Milyen a társas intelligenciád? Egy önismereti teszt, amivel közelebb kerülhetsz a válaszhoz

Kép forrása: unsplash.com

Az érzelmi intelligencia olyan képességek egyvelege, amelyekkel jó kapcsolatokat tudunk létrehozni és fenntartani, mások érzéseit képesek vagyunk kódolni, értelmezni, és érzékenyek vagyunk rájuk. Az érzelmi intelligencia a társas intelligencia része. A mások reakcióira való odafigyelés hat a viszonyainkra, emberi kapcsolatainkra. Te hogy állsz ezzel a területtel?

Érzelmi intelligenciád és társas készségeid segítségével hatékonyan alakítod ki és működteted kapcsolataidat. Legnagyobb szerepük abban van, hogy a döntéseinket, elképzeléseinket miként adjuk át, közvetítjük. Sokat jelent a társas intelligencia akkor, amikor például a terveidet, a vágyaidat, az elhatározásaidat, vagy a véleményedet közlöd a pároddal, szüleiddel, munkatársaiddal.

Aki rendelkezik a társas intelligencia különleges képességével, az olvasni tud a másik ember gondolataiban, belelát a lelkébe, szívébe.

Mutatjuk, hogy a pszichológusok szerint az élet mely területein befolyásolja ez a boldogulást, a harmonikusabb emberi kommunikációt.

Baráti kapcsolatokban

Az empatikus készséged lehetővé teszi, hogy átérezd a barátnőd lelki válságait, a rosszul meghozott döntései mögött meghúzódó vágyait, tévútjainak okát. Így nem kérdőjelezed meg a szerinte fontos dolgokat, nem szidod le akkor, amikor látod, hogy butaságot csinál, hanem fogod a kezét és tanácsaiddal jókor, jó pillanatban állsz elő, mert érzed, hogy mikor befogadó ezekre.

Kép forrása: AlessandroBiasciol/depositphotos.com

Párkapcsolatban

Ahhoz, hogy megértően tudjunk állni a társunkhoz, fel kell tudni ismerni az érzelmeit. Ha látod, hogy a párod ingerültebb, zavarja valami, olvasol a testbeszédéből, akkor megtalálod azt a módot, ahogy közelebb tudsz kerülni a gondjai megbeszéléséhez.

A magas empatikus készség azt is jelenti, hogy észreveszed, ha nem óhajt beavatni a szerelmed egy munkahelyi zűr részleteibe, vagy éppen rossz passzban van, és ekkor nem követelsz tőle mély beszélgetéseket. Ráérzel arra is, hogy mikor nyitott rád és a konfliktusok kezelésére.

Munkahelyi viszonyokban

Alapvető érzelmeink nagy része a másokhoz fűződő kapcsolataink körül forog. Figyeljük, radarozzuk mások reakcióit. Ha a társas intelligenciád magas, akkor fel tudod mérni a munkahelyeden a kollégák közti erőviszonyokat, hierarchiát, érzékeled a saját pozíciódat, helyedet a többiek szemében. Ha jól bánsz ezzel a képességeddel, akkor könnyebben tudod érvényesíteni az akaratodat és ügyesebben tudsz előrébb jutni a karrieredben is.

Gyereknevelésben

A gyereknek nagyon érzékeny radarjuk van az érzelmekre, abban a korban is, amikor még nem tudják szavakkal megfogalmazni, mit gondolnak, hogyan éreznek. Éppen ezért a szülő empatikus készsége kulcsfontosságú. Minél magasabb az anyuka, apuka társas intelligenciája, annál ügyesebben, kedvesebben tudja közölni a szabályokat, elvárásokat, és annál biztosabban tudja a csemetéjét biztosítani a szeretete felől.

Lapozz a tesztért!