Könnyen keltesz bűntudatot másokban? Teszteld!

Könnyen keltesz bűntudatot másokban? Teszteld!

Címlap / Életmód / Család / Könnyen keltesz bűntudatot másokban? Teszteld!

Sokszor hajlamosak vagyunk érzelmi alapokon befolyásolni másokat, főleg akkor, ha úgy tűnik, más út egyszerűen nem járható. Azonban néha-néha így hatni a környezetünkre egészen más, mint amikor rendszeresen viselkedünk így…

0%

A legjobb barátnőd az utolsó pillanatban szól, hogy mégsem tud elmenni veled kávézni. Hogyan reagálsz?

Bűntudat-keltés Andrea Piacquadio/pexels

A szerelmed szüleit látjátok vendégül, úgyhogy nagyon odateszed magadat: mennyei vacsora, méregdrága teríték… Az apósod véletlenül összetöri az egyik poharat. Hogyan reagálsz?

Bűnntudat keltés pixelfit/istockphoto

A kedvesed elfelejti az évfordulótokat. Hogyan reagálsz?

Bűntudatkeltés andresr/istockphoto

A barátnőd sokkal jobb anyagi helyzetben él, mint te. Közösen vásároltok, de ő olyan ruhát próbál, amit te nem engedhetsz meg magadnak. Mit mondasz?

YakobchukOlena/istockphoto

A szerelmed észrevétlenül olyat mond, amivel megbántott. Hogyan reagálsz?

Vasyl Dolmatov/istockphoto

Az anyukád nem ért egyet azzal, hogy felnőttként új szakmát tanulj. Mit mondasz neki?

Bűntudat shapecharge/istockphoto

Megígérted a szomszédnak, hogy átviszed az almás pite receptedet, de csak akkor ugrik be, hogy elfelejtetted, amikor újra találkoztok. Mit teszel?

nortonrsx/istockphoto

Könnyen keltesz bűntudatot másokban? Teszteld!
A: Nagyon könnyen keltesz bűntudatot másokban

Bűntudat-keltés

Nagyon könnyen befolyásolsz másokat és minden erőddel azon vagy, hogy legalább rosszul érezzék magukat, ha már megbántottak. Emiatt viszont nagyon sokszor feszültek az emberi kapcsolataid és időnként kicsit gyerekes élethelyzetekbe keveredsz. Sajnos ezzel a hozzáállással nem keltesz jó benyomást másokban és előfordulhat, hogy nem kezelnek felnőtt módjára, vagy nem bíznak rád komolyabb feladatokat, nehezebben nyílnak meg előtted mások.
B: Inkább csak taktikázásra használod a bűntudatkeltést

Bűntudat

Bár nem minden helyzetben keltesz direkt bűntudatot, sokszor akaratlanul is eléred, hogy mások rosszul érezzék magadat bizonyos szituációkban. Ez néha segít előrelendíteni a helyzetet, de sokszor éppen a bűntudat miatt, nem pedig azért, mert azt gondolják a helyes útnak. Ráadásul, ha ez sokszor előfordul, akkor automatikusan veled, a személyeddel kötik majd össze ezt a kellemetlen érzést, és nem túl meglepő módon, ez nem feltétlenül fog pozitívan elsülni a kapcsolataidat tekintve.
C: Nem jellemző rád, hogy bűntudatot keltesz másokban

Bűntudat keltés másokban

Egyáltalán nem jellemző rád, hogy bűntudatot kelts másokban sőt, sokszor annyira jól leplezed az érzelmeidet, hogy a többieknek le sem esik, valójában megbántottak. Nem kell, hogy mindig mindent eltitkolj, és nem muszáj folyton elnézned sem a bántó szavakat, sem a számodra fájó élethelyzeteket. Nagyon jó, hogy mindent összességében vizsgálsz, és nem nagyítod fel a problémákat, de ha valami tényleg fájó számodra, akkor nem kell úgy tenned, mint ha mi sem történt volna.

Oszd meg az eredményed:

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást