TESZT: Tudod, mit kell tenni ebben a 6 veszélyes helyzetben?

TESZT: Tudod, mit kell tenni ebben a 6 veszélyes helyzetben?

Címlap / Életmód / TESZT: Tudod, mit kell tenni ebben a 6 veszélyes helyzetben? / 4. oldal

Ha beszakad alattad a jég

Jégkorcsolyázni szuper dolog, azonban ha egy befagyott tavon hódolsz ennek a sportnak, sajnos komoly veszélyhelyzetbe is kerülhetsz. Amennyiben azt érzed, hogy a jég ropog alattad, majd hirtelen beszakad, mit csinálsz?

  1. Abba az irányba fordulok, ahonnan jöttem, és horizontálisan kilöködöm magam a vízből.
  2. Amilyen gyorsan csak lehet, megpróbálom kinyomni magam karral a vízből, fel a jégre.
  3. Mozdulatlan maradok, nehogy több jég letörjön, és várom a segítséget.

A helyes válasz az első. Amikor beszakad alattad a jég, a legfontosabb, hogy jelezd mások felé a bajt, és minél előbb próbálj meg kimászni a vízből, ugyanis a hipotermia halálos. A menekülésre a legjobb esélyed abban az irányban van, ahonnan jöttél, hiszen ott a jég elég erős volt ahhoz, hogy megtartsa a súlyodat – amíg persze már nem volt az.

Ebbe az irányba kell elindulnod, ám ahelyett, hogy kinyomnád magad, mintha medencéből jönnél ki, csakis horizontálisan, a lábaiddal rugdalva szabad megindulni, hiszen így kisebb eséllyel törik tovább a jég. Ha már 10 perc eltelt, és nem sikerült kijutnod, fontos, hogy ne mozogj, szorítsd össze a lábaidat, kezeidet, és várj a segítségre. Azok, akik veled vannak, semmiképp se menjenek be hozzád a jégre, mert magukat is veszélybe sodorhatják, de hosszú botokat, összekötött ruhadarabokat nyújthatnak feléd, hátha ki tudnak húzni ezáltal.

Oldalak: 1 2 3 4 5 6

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást