Az már nem újdonság, hogy a túl sok só nem tesz jót az egészségednek: rengeteg módon jelezhet a tested, hogy túl sokat vittél be belőle, és ideje lenne visszafogni a fogyasztást. Figyelj a tested jelzéseire, és bánj óvatosan a feldolgozott, sós ételekkel, mert hosszú távon nagyon károsak lehetnek! Egy átlagember ideális nátriumfogyasztása nagyjából 3400 milligramm környékén mozog, ami egyáltalán nem sok, ha megfigyeljük, mennyi só található meg a feldolgozott, előre elkészített élelmiszerekben.
Nem is feltétlenül kell matekozgatnia az embernek ahhoz, hogy tudja, mikor sok a sóbevitel, a szervezet magától is szól, például az alábbi jelekkel.
1/5 Folyamatosan szomjas vagy
Vannak olyan időszakok, attól függően, hogy mit és mennyit eszel, hogy szomjasabb vagy az átlagosnál. De ha úgy érzed, mindegy, mennyit iszol, a szomjúság nem akar elmúlni, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy a túlzott sófogyasztás lehet az oka.
Pedig a sónak egyébként kulcsszerepe van abban, hogy a test vízháztartását szabályozza, tehát egy bizonyos adagra szükség is van ahhoz, hogy jól működjön a szervezet.
A nátrium felel azért, hogy az éltető folyadék eljusson a sejtekhez, és bennük is maradjon. A szomjúság akkor jön, ha nincs elég víz a testben ahhoz, hogy a nátriummennyiséget ki tudja egyenlíteni.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!