Bájos, természetes kézműves játékokkal varázsol el a magyar anyuka – interjú a Pufindla Manufaktúra megálmodójával

Bájos, természetes kézműves játékokkal varázsol el a magyar anyuka – interjú a Pufindla Manufaktúra megálmodójával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Bájos, természetes kézműves játékokkal varázsol el a magyar anyuka – interjú a Pufindla Manufaktúra megálmodójával

Manapság rengeteg, a modern világ vívmányaival felszerelt játék közül válogathatunk a legkisebbek számára is. De ha neked is van olyan emléked, hogy milyen volt a nagymama által varrt kis figurával vagy akár csak egy darab puha kendővel játszani – ahogy nálunk mondtuk, „zsurmi kendővel” – akkor jól tudod te is, hogy mennyire egyedi varázsa van az egyszerű játékoknak.

Pontosan ehhez a vonalhoz kapcsolódik Ács Rebeka, a Pufindla Manufaktúra megalkotójának munkássága is, aki gyönyörű természetes, egyedi, vegyszermentes játékokat készít. 

Honnan ered a kézműveskedés iránti szereteted? 

Egészen kisgyermekkorból. Anyukám varrónőként tevékenykedett, így többször varrt nekünk játékokat és ruhákat. Sokszor robogott mellettünk a varrógép.  A mamám is világéletében kézimunkázott. Ő a kesztyűgyárnak dolgozott be, illetve ha nem a kertben fáradozott, mindig alkotott valamit. Kislányként már kreatív voltam, általában gyöngyöt fűztem, varrtam, rajzoltam… egy szó mint száz, mindig lefoglaltam magam. Én még úgy nőttem fel, hogy külön órán oktatták az iskolában a varrást, hímzést, kötést és horgolást. 

Fotó: Pinczés Alexandra

Minek a hatására döntöttél úgy, hogy megalapítod a Pufindla Manufaktúrát?

Vannak olyan élethelyzetek, amelyek teljes újratervezést igényelnek. Nálunk az volt a szempont, hogy mire a kisfiam óvodába megy, legyen valami kiforrott dolog, amit itthonról tudok végezni, hogy ha esetleg közbejön egy betegség, váratlan dolog, mobilis tudjak lenni. A szülést követően visszataláltam a horgoláshoz, amit még kislányként tanultam. Fel kellett frissítenem a tudásomat. Motivált a siker, hogy a két kezemmel, és színes fonalakból elő tudok állítani valami horgolt csodát. Éreztem, hogy kikapcsol, sikerélményem van, ráadásul örömet szerezhetek mások gyermekeinek. A párom ösztönzésére kezdtem végül a manufaktúra megalapításába.

Fotó: Ács Rebeka

Milyen alapelvek szerint készíted a termékeidet?

Amikor belekezdek valamibe, igyekszem a legtöbb tudást megszerezni az adott dologgal kapcsolatban. Így tettem és teszek a mai napig minden téren, igaz ez a gyermekeknek szánt termékek esetében is. Elkezdtem fejlesztő könyveket olvasni, gyermeki fejlődéssel kapcsolatosan kutatások után böngészni. Elmélyültem a waldorf, montessori és pikler pedagógia világában. Hosszas töprengés után megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék a szülőknek segíteni, hogy egy egyszerűbb gyermekkort ajándékozhassanak a gyermeküknek. Annyira felgyorsult a világ, és szinte a gyerekek már nem lehetnek gyerekek. Ezeknek a pedagógiáknak az alapelvei pont az egyszerűségre építkeznek.

Fotó: Ács Rebeka

Mely termékeid jelenleg a legkedveltebbek?

Észrevételem az, hogy a gyermekek és szülők egyaránt szeretik a smallWorld tagjait. Apró, varázsvilág virágtündérekkel és manókkal. Szeretném a gyerekszobába becsempészni a természetet, és egy-egy erdei manó ebben van a segítségemre. A manók világa afféle átjáró, és a waldorf pedagógiában fontos szerepet töltenek be.

A manóvilág szereplői a mindennapok során kialakult feszültségek és felmerülő problémák megoldásában hatékony segítséget nyújtanak. Mint például az indulatkezelés, a civakodás, a hangos vagy csúnya beszéd, a napirend tartása, a szabálytudat és a szociális kapcsolatok erősítése.

Fotó: Ács Rebeka

Milyen dolgok inspirálnak leginkább a munkád során?

Mivel igyekszem a tudásomat folyamatosan bővíteni, mindig akad, ami alkotásra ösztönöz. A kisfiam fejlődését látva sokat gyarapodik az ismeretem. De legfőképp azok a megrendelők inspirálnak, akik egyedi megrendeléssel fordulnak hozzám. Mindig szeretek új ötleteket megvalósítani. Ezekből mindig nagyon sokat tanulok, és új erőre kapok.

Fotó: Ács Rebeka

Miért éri meg szerinted ma is minőségi kézműves termékeket vásárolnunk?

A természetes játékok fejlesztik a gyermek problémamegoldó képességét. Arra ösztönzik, hogy játék közben használja a fantáziáját. Számtalan nyíltvégű játék van, amik egymással variálhatók. A megszámlálhatatlan felfedezés és kreativitás öröme hosszabban leköti a gyermek figyelmét. A természetes játékok sokkal jobban fejlesztik az érzékszerveket is. Tartósabbak, ezáltal több generációt tud kiszolgálni, vagy ha gyermeked már nem használja, el tudod adni, illetve ha arra kerülne a sor, hogy elhasználódtak, mivel természetes alapanyagokból van, lebomlik. 

Fotó: Ács Rebeka

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondolsz vissza a legszívesebben?

Nem tudok egy konkrét visszajelzést mondani, mivel minden egyes fotónak, üzenetnek annyira tudok örülni! Viszont az, hogy ez az interjú létrejöhetett, nekem bőven az elképzelésem felett van, és nagyon hálás vagyok érte!

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Nagy vágyam, hogy e régi mesterséggel, a horgolással megismertessem az alfa generációt. Úgy érzem, hogy az én/mi felelősségünk ezt a tudást átadni, hisz ebben a felgyorsult világban feledésbe merül lassan minden, ami régen jó, fenntartható és értékes volt. Szeretném, ha az eljövendő gyermekek is megtanulnák az alázatot a természet iránt, és ezt mind kisgyermekkorban kell elkezdeni, például egy természetes játék megvásárlásával vagy elkészítésével.

Fotó: Ács Rebeka

A kézimunkázás gyógyít és környezetbarát! Az agy ilyenkor csak az alkotás örömére figyel. Türelemre, alázatra, koncentrációra és nyugalomra tanít. Szeretném ezt megmutatni szülőknek és gyerekeknek is, hogy a hobbi ne az legyen, hogy naphosszat a telefonon játszik vagy tévé előtt ül. Úgy is ki lehet kapcsolódni, hogy azzal építi önmagát az ember.

Nyitófotó: Pinczés Alexandra

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!