Életmód / Egészség

A termékenységed 30 éves korod felett – Drasztikus változás évről-évre!

Amíg az ember fiatal, azt hiszi, rengeteg ideje van még családot alapítani, de az idő előbb-utóbb mindenkit utolér. Ezért nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogyan változik testünk idővel és mire számíthatunk a termékenységgel kapcsolatban. Harminc felett már mindenképpen ajánlatos elgondolkodni, amennyiben szeretnénk gyermeket. Ez a kor mondhatni vízválasztó ebből a szempontból, és amiatt is, hogy ilyenkor már érdemes odafigyelnünk életmódunkra, hiszen időskori állapotunkat innentől alapozzuk meg.

Az alábbi öt pont megmutatja, hogyan változik meg a termékenységed 30 éves kor felett.

1. A biológiai óra sajnos tényleg ketyeg

Nem is gondolnánk, de egy nő akkor van termékenysége csúcsán, mikor a húszas évei közepén jár. Szinte ijesztő, ugye? Napjainkban már annyira elfogadott és természetes, hogy harminc felett szülünk, hogy furcsán nézünk, mikor megtudjuk, hogy 37 éves korunk után szignifikánsan csökken az esélye annak, hogy teherbe essünk. Ez alól a férfiak sem kivételek, az ő nemzőképességük is egyre esik negyven éves koruk után. 

2. A petesejtek csak fogynak

Kevesen tudják, de minden nőnek annyi petesejtje van, amennyivel születik. Igen, jól olvasod, ez nem egy olyan dolog, ami életünk során termelődik.

Körülbelül egymillió darab petesejttel születünk és ahogy öregszünk, a számuk folyamatosan csökken, olyan mértékben, hogy mire kilépsz a pubertás korból, már csak kb. 300 ezer darab marad.

37 éves korodra ez a szám már csak megközelítőleg 25 ezer lesz és ugyan ez még mindig soknak hangzik, valójában innentől már sürgősen el kell kezdenie a baba-projektet annak, aki utódot szeretne. 

3. Ha dohányzol, drasztikusan csökken a termékenységed

Fontos, hogy akkor is érdemes letenned a cigit harminc éves korod felett, ha nem tervezel gyereket, ugyanis a dohányzás rendkívül káros az egészségre, de ezt már úgyis tudod. Azt azonban kevesen tudják, hogy a termékenységi korodhoz a dohányzás hozzácsap tíz évet.

Tehát ha harminc éves vagy és dohányzol, akkor annyi esélyed van teherbe esni, mint egy negyven éves nőnek.

Ijesztően hangzik, ugye? Jó hír viszont, hogy amint abbahagyod a cigizést, a szervezeted azonnal elkezd gyógyulni és javulnak az esélyeid a teherbe esésre. 

Olvastad már?  Óriási munkahelyi hátrányban azok a nők, akik gyereket szeretnének

4. Nagyobb a vetélés és a betegségek esélye

Bármilyen szörnyen is hangzik, harmincas éveink közepétől a petesejtjeink már „öregnek” számítanak. Ez abnormális kromoszómákkal járhat, ami növeli a vetélés esélyét. 35 éves kor felett 20 százalék az esély arra, hogy elvetélsz, negyven éves kor felett pedig ez a szám 80 százalék! A már említett abnormális kromoszómák a baba egészségére is kihatnak, ami korunk előrehaladtával egyre nagyobb veszélyt jelent.

Egy harmincas éveiben járó nőnek egy a 400-hoz az esélye arra, hogy beteg gyereket hoz világra, míg egy negyven éves nőnél ez a szám már egy a százhoz.

5. Vannak biztató tények is

Ha már benne vagy a korban, de még nem jött a baba, tudnod kell, hogy azért vannak még lehetőségeid. A petesejtek lefagyasztása, vagy a lombik program sikerrel járhat. A petesejtjeidet negyven éves korodig fagyaszthatod le, a lombikot pedig 43 éves korodig fizeti az egészségbiztosítás (vagyis a költségek nagy részét) A jó hír pedig az, hogy kutatások bizonyították, hogy azok a nők, akik 33 éves koruk felett adtak életet első gyermeküknek, tovább éltek, mint azok, akik 29 éves kor körül szültek. 

Kép: magicmine/deposositphotos.com