Kert és terasz / Otthon

Teremts mediterrán hangulatot a kertben! – 5 hazánkban is áttelelő pálma

Teremts mediterrán hangulatot a kertben! – 5 hazánkban is áttelelő pálma

A mediterrán hangulat vidámságot, örömöt és jókedvet sugároz, így nem csoda, hogy nálunk is hódít ez a stílus. A következőkben a mediterrán kertek elmaradhatatlan szereplőivel, a pálmákkal ismerkedhetsz meg, közülük is azokkal a fajokkal, amelyek hazánkban is gond nélkül áttelelnek a szabadban.

Japán kenderpálma

Ennek a Japánból származó pálmafajnak vadon termő példányai szinte egyáltalán nincsenek. A felkelő nap országában több száz éve termesztett növényt kereskedők és gyűjtők juttatták el a világ más tájaira.

Általában 6 méteresre nő, levelei mélyzöld és kékeszöld színekben pompáznak, fényigényes, de a tűző napot nem bírja. A hideget viszont annál inkább – akár a -16 °C-ot is átvészeli.

Télen óvni kell a csapadéktól, és a törzs körül talajtakaró védelmet kell biztosítani.

Kínai kenderpálma

Ez a Kína középső részén őshonos pálmafaj körülbelül 12 méteresre nő, levele legyezőjének átmérője pedig akár a 90 centimétert is elérheti. Szélárnyékos, napos helyen érzi jól magát, de a tűző nap nem tesz jót neki.

A kínai kenderpálmát csak akkor szabad kiültetni, ha elérte a minimum egyméteres magasságot.

A -15 °C-os hőmérsékletet is elviseli, télen azonban a leveleit össze kell kötözni, és a törzzsel együtt nádszövettel betekerni. A nádszövet tetejére műanyagvödröt kell húzni azért, hogy ne kerülhessen csapadék a hajtások közé.

Ez a növény a téli hónapokban egyáltalán nem igényel öntözést.

Indiai kenderpálma

A Himalája magashegységein őshonos indiai kenderpálma a nálunk nevelhető legnagyobb termetű pálmafaj: magassága meghaladja a 15 métert.

Levélkoronája nagy és látványos, levelei legyező alakúak. Fényigényes növény, de a nyári időszakban a tűző naptól óvni kell. Magas éjszakai hőmérséklet esetén az esti órákban létfontosságú a permetezése.

A -20 °C-ot is kibírja, de télen a törzs körül szükséges a talajtakarás, és gondoskodni kell a csapadékvédelemről is.

Törpe szabalpálma

Ez az Egyesült Államok délkeleti részén őshonos pálmafaj is jól tűri a hűvösebb éghajlatot. Általában 1-1,5 méteresre , de – ritkább esetekben – akár a 3 méteres magasságot is elérheti.

Virágai sárgásfehér színűek, termése fekete színű, csonthéjas gyümölcs (fogyasztásra alkalmatlan!). Félárnyékos helyen is jól érzi magát, de a tűző nap sem tesz kárt benne. Déli fekvésű, szélvédett helyre kell ültetni, és télen feltétlenül szükséges gondoskodni a megfelelő takarásról.

Képes átvészelni a -18 °C-ot is, de egyes beszámolók szerint a -23 °C-os hideget is kibírja.

Tűpálma

Az Észak-Amerika délkeleti részén őshonos, bokorszerű tűpálma maximum 3 méter magasra nő, leveleinek hossza viszont akár a 2 métert is elérheti, és közöttük hosszú tövisek nőnek.

Hároméves kora után lehet kiültetni napos vagy félárnyékos helyre. Figyelni kell arra, hogy a talaj ne legyen túlzottan nedves, mert az a gyökerek rothadásához vezethet.

Ez a pálmafaj a -25 °C-ot is elviseli mindenféle károsodás nélkül.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást