Életmód / Táplálkozás

Tényleg vannak boldogság-ételek! Lista a melatoninban gazdag alapanyagokkal

Tényleg vannak boldogság-ételek! Lista a melatoninban gazdag alapanyagokkal

Ha boldogsághormonról beszélünk, mindenki az endorfinra vagy a szerotoninra gondol, pedig egy harmadik, elsősorban az alvással összefüggésbe hozott hormon, a melatonin is nagyon fontos lehet a jó hangulat előidézésében. Szerencsére ezt is könnyedén bevihetjük különböző ételek segítségével a szervezetbe – fogyaszd ezeket, ha szeretnél egy kicsit vidámabb és stresszmentesebb életet!

A melatonin nevű hormont elsősorban a nyugodt alvással szokták összefüggésbe hozni, hiszen az az elsőszámú szerepe, hogy segít kontrollálni alvási és ébrenléti ciklusainkat. De ezen kívül több más, legalább ennyire fontos feladata is van: képes például regulázni a szteroid hormonok termelődését, ezek közé pedig a két stresszhormon, a kortizol és a noradrenalin is tartozik.

Ráadásul képes az olyan neurotranszmitterek működését is szabályozni, amelyek a boldogsághormonok hatásáért felelősek – így, ha elegendő melatonint fogyasztasz, tehetsz azért, hogy a stresszhormonjaid szintje csökkenjen, a boldogsághormonok pedig könnyebben fejtsék ki a hatásukat.

Innen ered az, hogy a melatonin boldogságszabályozó hatással is bír – ha eleget eszel belőle, akkor helyrebillen a hormontermelésed.

A melatonin ezeken kívül, ahogy korábban is említettem, a pihentető alvásodat is elősegítheti, ugyanis alapvetően ez a funkciója. A melatonint a tobozmirigyünk állítja elő, egy aprócska mirigy az agyban, termelődése tinédzserkorban a legaktívabb, ami megmagyarázza, hogy a növésben lévő szervezet miért igényel olyan sok pihenést. A termelődése ciklikusan változik aszerint, hogy a saját belső óránk mit követel meg éppen: este kezd el komolyabb mennyiségben létrejönni, majd reggel kevesebb lesz belőle.

Tényleg vannak boldogság-ételek! Lista a melatoninban gazdag alapanyagokkalKép forrása: pexels.com

Viszont nemcsak mi állíthatjuk elő a melatonint, hanem természetes módon több ételben és alapanyagban is megtalálható. Étrend-kiegészítőben nem érdemes szedni, mivel ha túl sok van belőle a szervezetünkben, az ugyanolyan rossz, mintha túl kevés volna: ugyanúgy rosszabbul alszol majd, és valószínűleg a hangulatszabályozó szerepe is csökken. Élelmiszerekkel viszont pontosan elegendőt tudsz belőle bevinni.

Ha úgy érzed, hogy rád férne egy kiadós alvás, vagy csak jobb hangulatot szeretnél, fogyassz többet az alábbi élelmiszerekből:

  • cseresznye
  • banán
  • zab
  • gyömbér
  • narancs
  • ananász

Természetes forrásokból nagyon nehezen tudsz olyan mennyiséget bevinni, hogy a saját hormontermelésedet megzavard, ezért nyugodtan fogyaszd őket úgy, ahogy jólesik.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást