Manapság sokan kerülik a szénhidrátokat, mert attól tartanak, hogy azok testsúlygyarapodáshoz vagy egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem minden szénhidrát „ellenség”, sőt! Nem mindegy, milyen formában fogyasztjuk őket, hiszen a különböző szénhidrátforrások között jelentős különbségek vannak, elég csak a teljes kiőrlésű gabonákra gondolni.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
A teljes kiőrlésű gabonák kiváló szénhidrátforrások, amelyek rosttal és növényi fehérjékkel látják el a szervezetünket. Emellett fitonutriensek, vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók bennük. Ha ezeket elhagyjuk az étrendünkből, könnyen hiányt szenvedhetünk fontos tápanyagokban. A kulcs az, hogy a megfelelő forrásokból, tudatosan válasszuk meg őket. De hogy miként is lehetséges ez, és mi mindenre érdemes még odafigyelnünk, arról Melegh Laura dietetikust kérdeztük.

A szakértő:
Melegh Laura
dietetikus
Fotó: @dietetikus_novenyi_alapokon
Pontosan mitől számít egy gabona teljes kiőrlésűnek?
A teljes kiőrlésű gabonák különlegessége, hogy minden részüket – a korpát, a csírát és a magbelsőt – megőrzik a feldolgozás során.
Képzeljük el a gabonaszemet úgy, mint a hagyma héjait:
- Korpa: ez a külső réteg, amely rostban, vitaminokban (különösen B-vitaminokban) és ásványi anyagokban (például vas, magnézium, cink) gazdag.
- Csíra: a gabonaszem azon része, amely a növény fejlődéséért felel. Fehérjét, telítetlen zsírokat, antioxidánsokat és számos fontos vitamint (például E-vitamint) tartalmaz.
- Endospermium (magbelső): a legnagyobb rész, amely főként keményítőt tartalmaz, de fehérjét és némi vitamint is.
Az ipari feldolgozás során – például a fehér liszt készítésekor – általában a korpát és a csírát eltávolítják, így csak az endospermium, vagyis a magbelső marad, amely kevesebb tápanyagot tartalmaz. A teljes kiőrlésű gabonák ezzel szemben megőrzik mindhárom alkotórészüket, ezért tápértékük, rost-, vitamin-, ásványi anyag- és telítetlen zsírtartalmuk jóval nagyobb, mint a finomított változatai.
A cikk folytatódik, lapozz!