Te is szereted a tejet, a sajtot, a vajat vagy a tejszínt? Minden kétséget kizáróan igazán finom és sokféleképpen felhasználható élelmiszerekről van szó, de belegondoltál már abba, hogy vajon hogyan hatnak a bélrendszered egészségére? Az utóbbi időben sok tudományos kutatás foglalkozott az emberi bélben élő baktériumok és más élőlények millióinak populációjával, és azzal hogyan befolyásolja az állapotuk az egészségünket. Az eredmények pedig rávilágítottak arra, hogy gyakorlatilag mindennel összefüggésbe hozhatóak, ezért nagyon nem mindegy, mit eszünk és iszunk. De vajon mit jelent ez a tejtermékek esetében?
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
A bélrendszerünk egészségét először legtöbbször az anyatej alakítja
Az első tejtermék, amivel sokan találkozunk, az anyatej, ami egészen különleges. Egy 2016-os tanulmány szerint az anyatej olyan baktériumokat termel a csecsemők bélrendszerében, amelyek segítenek megvédeni őket és a fejlődő immunrendszerüket. 2017-ben pedig a tudósok felfedezték, hogy van egy olyan bélbaktérium, a Bifidobacterium longum, amely csak az anyatej által tud kialakulni. Vagyis az anyatej gyakorlatilag más bélbaktérium-populációt termel, és aki anyatejet kapott, annak sajátos bélmikorbiomja lesz. Bár ennek nincs különösen nagy hatása az emberi egészségre, mégis rávilágít, hogy az anyatejnek kulcsfontosságú szerepe lehet a bélrendszerünk fejlődésében.