Stílus / Haj

Így tehetjük tartóssá frizuránkat, azaz ilyen a tökéletes hajszárítás

A rossz hajszárítás rengeteg elrontott frizurát produkált már. Nem csak azért, mert adott esetben nincs tartása a frizurának, hanem azért is, mert a rendszeresen rosszul szárított haj roncsolódik, kiszárad és töredezik, ami megnehezíti bármilyen frizura megfelelő elkészítését.

Lafferton Annamáriát, az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott Lafferton Fodrászat tulajdonosát és vezető fodrászát kérdeztük, milyen tanácsokat adna a tökéletes hajszárításhoz.

Sokan felteszik maguknak a kérdést, miért néz ki másképp egy fodrász szalonban megszárított haj, mint az akár azonos eszközökkel otthon beszárított frizura. Egyáltalán lehetséges tökéletesen beszárítani a hajat? Azt mondhatjuk, hogy igen, ha a megfelelő lépéseket követjük, mert egy jól beszárított haj több napig is tartós marad. A titok abban rejlik, hogy a hajszárítás eredménye nem csak a szárításon, hanem az előkészítésen is múlik!   A tökéletes hajszárítás legalább 15-30 percet vesz igénybe a haj hosszától függően az alábbi lépések szerint:   1. Frissen mosott hajjal kell kezdenünk   Ha száraz a hajunk, akkor a hajbalzsam használata abszolút kötelező még a nedves hajon. Ha vékony szálú hajunk van, akkor viszont csak a haj hosszának alsó kétharmadát kell balzsamoznunk.

Fontos, hogy szárítás előtt szikkasszuk egy kicsit a hajat, különben a hajszárítás örökké fog tartani. Viszont soha ne dörzsöljük a törölközővel hajunkat, a felesleges nedvesség eltávolításához inkább csak nyomkodjuk a fejünkhöz a törölközőt!    2. Törölköző száraz hajon használjunk kondicionáló terméket   Ennek betartása kulcsfontosságú a tökéletes beszárításhoz.

A vékonyszálú hajnak így lehet terjedelmet adni, a hullámos hajúak pedig ezzel a lépéssel előzhetik meg a kócolódást. Figyeljünk oda arra, hogy minden tincsen egyenletesen oszlassuk el a választott kondicionálót.

Száraz haj esetén a hajbalzsam használata után használjunk kifésülő sprayt vagy hajfény sprayt. Ezeket a hajtövet elkerülve a haj hosszán kell eloszlatni ritka fogú fésűvel.

Lelapuló haj esetén ebben a lépésben kell hajtőemelő sprayt vagy habot használni. Kerüljük viszont a zselét és minden olyan terméket, ami elnehezíti a hajat. Magas páratartalom esetén minden hajtípus esetén kerülendő a hajhab, mert magába szívja a nedvességet a levegőből!
  3. Ne hagyjuk ki az előszárítást   A felesleges nedvesség eltávolításához ebben a lépésben kerül sor. Otthoni hajszárítás esetén fejünket fejjel lefelé tartva hideg levegővel kell szárítani a hajat, így a hajtövek megemelkednek és tartósabbá teszik a frizurát. Ehhez a lépéshez elengedhetetlen a hideg levegőt is fújni képes hajszárító. Ha az időjárás megengedni, akkor ebben a lépésben hagyhatjuk a levegőn is száradni a hajunkat beszárítás előtt.   4. Beszárítás előtt tűzzük fel a hajat    A hajunkat 4 egyforma részre kell szétválasztani, melyeket egyenként például hajcsattal rögzíthetünk. Két egyenes mentén válasszuk el a hajat: az egyik a homlok közepétől a tarkó közepéig, a másik pedig egyik fülünktől a másikig tart, így kapjuk meg a négy részt.
Lafferton Annamária az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrász. Hat éves korában döntötte el, hogy fodrász lesz, majd 13 évesen már ott állt a hajmosónál egy fodrászatban Dunakeszin. Volt hajmodell, majd 3 éven keresztül tökéletesítette szakmai tudását egy mesterfodrász mellett Budapesten. 2010-ben nyitotta meg az első önálló szalonját Lafferton Fodrászat néven, amely Magyarországon elsőként az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott.   5. Beszárítás, formázás meleg levegővel és fixálás hideg levegővel   Fontos, hogy a hajkefe szélességével megegyező vastagságú tincsenként szárítsuk be a hajat. Ha egyenes hajat szeretnénk, akkor a lapos kefe a megfelelő, hullámos hajhoz pedig értelemszerűen a körkefe az ideális választás. Minél hosszabb a hajunk, annál szélesebb körkefét válasszunk. Aki kicsit ügyetlenebb, annak nagy könnyebbséget jelent az olyan hajszárító, aminek a vége egyben egy forgó körkefe is.

A beszárítás során húzzuk át a kefét a hajon és a körkefét forgassuk is meg a hajvégeknél. Ahogy húzzuk a kefét, úgy kövessük azt a hajszárítóval, de ne érintsük hozzá a keféhez vagy a hajhoz! Amikor úgy érezzük, hogy az adott rész már száraz, és elérte a kívánt formát, akkor le kell hűteni azt a hajszárítót hideg levegő fújására állítva, amivel fixáljuk és stabilizáljuk a hajat.   Ezt a lépést ismételjük meg mind a négy szétválasztott részen, hátulról előre haladva panelonként. A tartósság növelése érdekében a folyamat legvégén használhatunk rövid haj esetén vaxot vagy hajolajat, hosszú hajnál pedig hajfény krémet vagy hajlakkot.   A frizura tartósságát, és a javasolt finish termékek típusát az időjárás nagymértékben befolyásolja. Melegben a hajszálak könnyen kiszáradnak, párás levegőn kerülnünk kell a hajhabot, nagy szél esetén pedig erősebb hajlakkot kell választanunk.

Ha szeretné tudni, hogy az időjárás milyen hatással lesz hajának állapotára, és hogyan gondoskodhat a megfelelő védelemről haja és frizurája számára, akkor használja Frizura Barométer alkalmazásunkat a Facebook-on!   Lafferton Frizura Barométer
Lafferton Fodrászat

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást