VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Mindegy, hogy mézzel vagy kandiscukorral, citrommal vagy tejszínnel, de egy biztos: télidőben nincsen jobb egy finom, forró teánál. Az illata belekúszik az orrunkba, az aromája átjárja a bensőt, és az embernek egyenesen jókedve kerekedik, ahogyan melengeti a zimankótól elgémberedett ujjait a bögre falán átszűrődő meleg.
A tea évezredes diadalútját nem tudja megtörni semmi, erről árulkodik az a tendencia, hogy egyre többen cserélik le a kávét a jóval kedvezőbb élettani hatású forró italra. Persze nem minden tea, ami annak látszik.
Az eredeti tea ugyanis egy bizonyos növény leveléből, a Camellia sinensis-ből származik, ezért csak négyféle autentikus változata van: fekete, zöld, fehér és oolong.
Minden más csak valamilyen növény gyökeréből, szárából vagy virágából, illetve gyümölcséből készített főzetnek számít. Tehát a herbáriumokból és gyümölcsökből készített forró ital nem „igazi” tea, hiába hívják annak.
Életerőt kortyolgatsz vele
Minél kevésbé oxidált vagy fermentált egy tea, annál több egészségügyi előnye van. A tealevelekben egyedi flavonoidokat tartalmazó antioxidánsok vannak, ezek közül a legerősebb az EKGC fitovegyület, vagyis az epigallocatechin gallát, ami pajzsként erősíti az immunrendszert, és gátolja a szabadgyökök elburjánzását. Az összes teában – a feldolgozási folyamattól függően – van koffein és theanin, amely fokozza a mentális éberséget, ám kevésbé terheli meg az érrendszert, mint a kávéban található mennyiség.
A cikk folytatódik, lapozz!