Mindegy, hogy mézzel vagy kandiscukorral, citrommal vagy tejszínnel, de egy biztos: télidőben nincsen jobb egy finom, forró teánál. Az illata belekúszik az orrunkba, az aromája átjárja a bensőt, és az embernek egyenesen jókedve kerekedik, ahogyan melengeti a zimankótól elgémberedett ujjait a bögre falán átszűrődő meleg.
A tea évezredes diadalútját nem tudja megtörni semmi, erről árulkodik az a tendencia, hogy egyre többen cserélik le a kávét a jóval kedvezőbb élettani hatású forró italra. Persze nem minden tea, ami annak látszik.
Az eredeti tea ugyanis egy bizonyos növény leveléből, a Camellia sinensis-ből származik, ezért csak négyféle autentikus változata van: fekete, zöld, fehér és oolong.
Minden más csak valamilyen növény gyökeréből, szárából vagy virágából, illetve gyümölcséből készített főzetnek számít. Tehát a herbáriumokból és gyümölcsökből készített forró ital nem „igazi” tea, hiába hívják annak.
Életerőt kortyolgatsz vele
Minél kevésbé oxidált vagy fermentált egy tea, annál több egészségügyi előnye van. A tealevelekben egyedi flavonoidokat tartalmazó antioxidánsok vannak, ezek közül a legerősebb az EKGC fitovegyület, vagyis az epigallocatechin gallát, ami pajzsként erősíti az immunrendszert, és gátolja a szabadgyökök elburjánzását. Az összes teában – a feldolgozási folyamattól függően – van koffein és theanin, amely fokozza a mentális éberséget, ám kevésbé terheli meg az érrendszert, mint a kávéban található mennyiség.
Fehér tea
Ez a fajta tea megy át a legkevesebb feldolgozáson. A cserje gyenge hajtásait csak szárítják, így nem történik oxidáció. A legtöbb gyógyhatású polifenolbennemarad, ennek a növényi vegyületnek pedig jelentős szerepe van a rákmegelőzésben. A fehér tea energizál, serkenti a szellemi és fizikai vitalitást. A benne található katechinek olyan antioxidánsok, amelyek növelik a szervezet azon képességét, hogy tüzelőanyagként zsírt égessenek, ez pedig javítja az állóképességet.
Zöld tea
A zöld teáknál sincs oxidáció, a leveleket hőkezelik, gőzölik vagy pörkölik. A levelet a növény magasabb részeiről szedik, így több klorofillt és aminosavat tartalmaz. A zöld teáról tanulmányok és kísérletek bizonyították, hogy szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében. További áldása, hogy zsírégető hatású és megakadályozza az artériák eltömődését. Hatóanyagai ellensúlyozzák az agyban az oxidatív stresszt és csökkentik az idegrendszeri rendellenességek rizikóját. Az egyik legkedveltebb variánsa a matcha tea.
Oolong tea
Ezt a teát szárítás és részleges oxidálás során állítják elő. Állatkísérletek igazolták, hogy az oolong fogyasztása csökkentette az LDL koleszterinszintet, és a trigliceridszintet is karbantartja. A dietetikusok szerint az oolong tea rendszeres fogyasztása kedvező hatással van az emésztőrendszerre és csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát. Az egészséges diéták és fogyókúrák hatékony kiegészítője lehet ez a borostyánszínű ital.
Fekete tea
A fekete a nyugati világ legismertebb teája. Minden levele fementációs folyamaton megy át. A szálas változat tartalmazza a legtöbb koffeint, így simán kiválthatja a kávézást. Ugyanakkor a kávéval ellentétben a tea hidratál is. A fekete teáról kimutatták, hogy védi a tüdőt a dohányzás okozta károsodásoktól, ezzel csökkentve a stroke kockázatát is. Az intenzív fűszerezésű chai tea is ide tartozik.
Pu’er tea
Mindegyik közül ennek a levelét erjesztik legtovább, egyes kínai tartományokban akár évekig. A kuriózumnak számító teaféle koffeinben szegény, de élettani hatásban kiemelkedő. Jótékonyan hat az emésztésre, fogyasztása csökkenti a koleszterint.
Kínában évszázadok óta alkalmazzák a gyógyászatban, rendszeres ivásánál vércukorszint csökkenést figyeltek meg.
A gyulladások mérséklésében és a méregtelenítésben is nagy szerepe van. Ez egy úgynevezett vad tea, magas csersav tartalmú és nagyon erős fekete tea.
Tisane teák
Ez egy gyűjtőkategória, és a herbál-, gyógy- és gyümölcsteák tartoznak ide. Nem tiszta főzetet jelent, hanem a tealevelek és a gyógynövények vagy gyümölcsök fúzióját. Ezek általában koffeinmentesek, csábító ízt és aromákat rejtenek. Kedvelt változata a dél-afrikai Rooibos tea, amely dúskál a C-vitaminban és antioxidánsban. A dél-amerikai mate tea olyan stimulánsokkal rendelkezik, mint a kávé, mégsem árt a szívnek és az érrendszernek.
Képek forrása: avemario/Depositphotos, EdZbarzhyvetsky/Depositphotos