Még nem késő: ezért fontos a tavaszi nagytakarítás a hűtődben is

Még nem késő: ezért fontos a tavaszi nagytakarítás a hűtődben is

Címlap / Otthon / Háztartás / Még nem késő: ezért fontos a tavaszi nagytakarítás a hűtődben is

A hűtőt minden nap használjuk, mégsem fordítunk rá akkora figyelmet, amekkorát megérdemelne. Pedig a rendezett és tiszta hűtő többet jelenthet, mint gondolnád!

Tavasszal sokan vágnak bele a nagytakarításba és ebbe a legtöbb helyen a háztartási gépek is beletartoznak. Ha a hűtőd még várat magára, akkor érdemes odafigyelned az alábbiakra annak érdekében, hogy a takarítás ne csak a praktikusságot, hanem az egészségedet is szolgálja. 

Segít, hogy tudatosabb legyél

Az, hogy rend van a hűtődben, nem csak arról szól, hogy jó ránézni a tartalmára, hanem arról is, hogy segít neked életmódot váltani. Az egyik legáltalánosabb tanács az egészséges életmód útján az, hogy egyszerűen ne vedd meg azokat a termékeket, amikről tudod, hogy rosszat tesznek neked, és amikre gyakran elcsábulsz. Ha mindig este kívánod meg a chipset, de nem tartasz otthon, csak valamilyen roppanós, rostban gazdag lapkenyeret, akkor nyilván utóbbit fogod elrágcsálni. Ennek nagyon rövid időn belül lehetnek mérhető eredményei. 

Polina Tankilevitch/pexels.com

Hozzájárul, hogy spórolj

Ha a hűtőd rendezett és jól áttekinthető, akkor az egyúttal azt jelenti, hogy pontosan tudni fogod, mit kell vásárolnod. A legjobb az, ha listát írsz és kialakítasz egy olyan, esetben jól működő rendszert, ami segíti a tudatosságot. Ennek egyik része az, hogy ránézésre tudod, mi hiányzik a hűtődből. Ebben egyértelműen segítség, amennyiben memorizálhatóvá teszed a hűtőd tartalmát. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha mindig ugyanoda teszed a megfelelő termékeket.

Mit is jelent ez a valóságban? Nagyon általánosan tekintve azt, hogy alulra kerülnek a gyümölcsök, zöldségek, majd fölfelé haladva a kicsit jobban, legfelülre pedig a legjobban tárolható termékek, tehát a különféle bontott lekvárok, savanyúságok, tartós élelmiszerek. Ehhez képest általános, hogy éppen fordítva töltjük meg a hűtőt és alulra dobáljuk a tartós termékeket, felülre pedig azokat, amiket gyorsan szeretnénk elfogyasztani.

Rengeteget segít az is, ha rekeszeket használsz, és nem csak azokat, amik eleve adottak a hűtőben.

Nekem pl. külön rekesz van azoknak a termékeknek, amikből szendvicset csinálunk és külön tartok dobozt a zöldségeknek is. Amikor uzsonnát gyártok, vagy éppen főzök, egyben ki szoktam venni a szigetre ezeket a dobozokat. Így sokkal áttekinthetőbben, praktikusabban érek a feladatok végére. Könnyen átlátom azt is, mi van kifogyóban, miből kell újat venni és persze az is látszik, melyik zöldségnek kell minél gyorsabban elfogynia.

Láttam olyan praktikát is, amiben külön dobozt tartanak fenn a gyors lejáratú, vagy hamar megromló termékeknek. A dobozra egy „egyél meg hamar” felirat kerül, és azok a termékek landolnak benne, amik már nem sokáig őrzik szavatosságukat. Ez egy remek lehetőség arra, hogy csökkentsd az élelmiszerpazarlásotokat, ezáltal pedig sokat spóroljatok, tudatosabban éljetek. 

fotostorm/istockphoto.com

Nem mindegy, mit, hogyan tárolsz

Nem minden friss zöldség és gyümölcs érzi jól magát a hűtőben, de vannak olyanok, amik sokkal jobban tárolhatóak a hűvösben. Ennek fontos utánajárnod, mert rengeteget számít mind az anyagi kiadások, mind a tudatosság tekintetében. Ha pl. úgy ahogy van, beteszed a leveles zöldeket a hűtőbe, akkor sokkal hamarabb megromlanak. Azonban, ha átmosod őket, majd lecsepegtetve, de enyhén nedvesen zárható dobozba kerülnek, tovább el fognak állni.

Az is megoldás, ha egy edénybe teszed őket, amit nedves törölgető ronggyal fedsz le. Vásárolhatsz olyan salátákat is, amiknek még van gyökérrésze, ezeket vízbe állítva tovább eltarthatod őket. De ugyanígy az újhagyma, a póréhagyma is jobban tárolható, ha kap egy kis vizet a gyökerük, tehát nem fektetve, hanem pohárba állítva tárolod őket. A banánról köztudott, hogy gyorsan megérik otthon és más gyümölcsök érését is segíti, ezért célszerűbb külön tárolni: remekül bírja a hűtőt. 

Amit lehet, készíts elő

A főzés sokszor nem azért vesz el sok időt, mert olyan hosszadalmas ideig készülnek az ételek, hanem mert sokáig tart az előkészítés. Ezt érdemes megkönnyíteni akár azzal, hogy tudatosabban töltöd fel a hűtődet, mélyhűtődet. Rengeteget spórolhatsz, ha nem minden nap külön főzöl teljes értékű gabonát, hanem előre gondolkodsz, és 2-3 napra elegendő adagot készítesz. Mehet egy dobozban a hűtőbe!

Ugyanígy pácolhatsz sütnivalókat, készíthetsz előre hüvelyes zöldségeket, vagy olyan fogásokat, amikről tudod, hogy viszonylag sok időt igényel az előkészítésük. Nem mindegy, hogy a nulláról kell kezdened egy étel összeállítását, vagy megvan hozzá már a köreted, a pácolt főfogás, és amíg megsül, addig csak zöldséget kell párolnod, vagy egy friss salátát összedobnod. 

A rendszerezett hűtő érdekében azonban más szempontból praktikus, ha néhány alapanyagot tároló dobozokban előre megfőzöl. A dobozoknak sokkal jobb a helykihasználásuk, könnyebben tudod a segítségükkel áttekinthetően tárolni a kész, vagy félkész ételeket. 

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!