Ezt teszi az egészségeddel, ha sokáig hideg van a lakásban

 Ezt teszi az egészségeddel, ha sokáig hideg van a lakásban

Címlap / Életmód / Egészség /  Ezt teszi az egészségeddel, ha sokáig hideg van a lakásban

Sokan már eddig sem tudtak fűteni

Becslések szerint Európában 36 millió ember nem tudta megfelelően melegen tartani otthonát 2020-ban. Az Egyesült Államokban az ország 16%-a él energiaszegénységben, köztük 5,2 millió háztartást tekintenek a szövetségi szegénységi küszöb felettinek. Kínában pedig a becslések szerint a középkorú és idősebb felnőttek 24-27%-a él energiaszegénységben. A változékony energiapiac miatt az árak megugrásával, valamint az áramszünetek és a gázhiány veszélyével, különösen Európában, a helyzet még rosszabbá válhat.

A hideg kihat az egészségre

A fűtési nehézségek és a hideg otthonok egészségügyi következményei nem triviálisak. A tudományos kutatások világossá teszik, hogy a hideg otthonok károsak a lakóik egészségére nézve, sőt néha halálosak is. Nagyobb a szélütés, légúti fertőzések, esések vagy egyéb sérülések kockázata, mivel az embereknek alacsony hőmérsékleten csökken az ereje és ügyessége.

A hideg otthonok rövid és hosszú távú következményekkel is járhatnak az ember egészségére, jólétére, sőt életlehetőségeire nézve.

A rákos, ízületi gyulladásban vagy bizonyos fogyatékossággal élő emberek különösen érzékenyek lehetnek a hidegre, teszi hozzá Whitehead. De vannak kevésbé nyilvánvaló problémák is. Sokan vannak például, akik a lakásban is kabátot, kesztyűt viselnek, hogy így védekezzenek a hideg ellen. „Ha több réteg ruha van valakin, az biztosan korlátozza a mobilitását” – mondja Whitehead. Például egy idős ember esetében ez megnövelheti az esés vagy más otthoni sérülés esélyét.

Járulékos veszélyek

Az alacsony hőmérséklet közvetlen hatásai mellett a hideg otthonokban más környezeti tényezők is befolyásolhatják az emberek egészségét – például a nedvesség és a penészgomba, amelyek gyakrabban fordulnak elő a rosszul fűtött házakban.

A penészgombák által kibocsátott spórák irritálják az emberek tüdejét, és súlyosbíthatják az olyan állapotokat, mint az asztma.

Egy kilenc évig tartó tanulmány kimutatta, hogy a hosszú ideig tartó nedves és penészes körülmények között élés jelentősen összefügg a tüdőfunkció romlásával, például azzal, hogy mennyi levegőt tudnak kifújni az emberek a kilégzés egy másodperce alatt. A nyirkos, penészes házakban élő gyerekeknél fokozott a légúti fertőzések kockázata is. Ez aggasztja a közegészségügyi szakértőket, tekintettel arra, hogy egyes gyermekek immunitása már a világjárvány miatti zárlatok következtében is meggyengülhetett.

A hideg következményei végzetesek lehetnek

A University College London (UCL) Egészségügyi Egyenlőség Intézetének 2011-es jelentése szerint az Egyesült Királyságban a téli halálesetek 21,5%-a a hideg otthonokkal hozható összefüggésbe. Ez a szám évről évre változik, de akár több ezer halálesetet is jelenthet egyetlen szezonban. 2020–2021-ben például 63 000 többlethalálozást regisztráltak Angliában, amelyek 10%-át közvetlenül az üzemanyag-szegénységnek tulajdonították.

Magyarországon 2021. október eleje és 2022 januárja közözött 82 ember fagyott halálra a Magyar Szociális Fórum szerint. Ez a szám már akkor is emelkedést jelentett az előző évhez képest, 2020 októberének eleje és december közepe között ugyanis 55 áldozatról tud a szervezet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást