Különösnek tűnik azt állítanom, hogy megfelelő táplálkozással megelőzhetők a meghűléses betegségek? És vajon miért nem jók a hagyományosan hirdetett egészséges táplálkozás elvei télen?
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
Egészen egyszerűen azért, mert a táplálkozásunknak hasonlóképpen kell(ene) illeszkednie az aktuális időjáráshoz, mint az öltözködésünknek. Mivel meglehetősen szeszélyes tud lenni az időjárás, és ami az egyik nap még jó választás volt, a következőn már katasztrofális.
Ahogy nem lenne szerencsés egész télen fürdőruhában járni, mert egészen bizonyosan megfáznánk, úgy az is helytelen, ha folyton nagy mennyiségű frissítő, hűsítő hatású ételt fogyasztunk. A hangsúly a szezonalitáson van, vagyis más alapanyagokat eszünk nyáron, mint télen. Régebben ez evidens volt, manapság azonban az üzletek kínálata kicsit zavarba ejtheti és elbizonytalanítja az embert.
Bármikor hibázhatunk, de ősszel és főleg télen nemcsak kellemetlen, hanem fokozottan veszélyes is. Nálunk családi körben a következő elvek beváltak, ezért jószívvel ajánlom figyelmedbe, talán neked is segíthetnek.
Meleg étel
Amikor a környezet hőmérséklete csökkenni kezd, ismét jobban esik a meleg étel fogyasztása. Mivel a szervezetnek felesleges erőpazarlás a lehűtött szervezetet újra felmelegíteni, ezért hidegben nem fog utasítást adni arra, hogy hideget vagy hűtő hatásút fogyasszunk. A testünk elég pontosan „fogalmaz”, mégpedig a kívánás illetve az elutasítás nyelvén.
Amikor lelassulsz és odafigyelsz, ösztönösen megérzed azt, hogy mit kellene és mit nem szabad elfogyasztanod. Ha mégis olyan étkezési divatirányzatot követsz, ami nem kompatibilis az évszakok változásaival, akkor önmagad ellen vétesz. Ilyenkor a hosszabb, lassabb, kíméletes főzés és párolás ajánlott, illetve a szárazabb eredményt produkáló sütés is előtérbe kerülhet.
