Otthon / Dekor

Milyen tapétát válasszak a nappaliba? 10 modern beltér, amiből ihletet meríthetsz

Minimalista a maximumon

A tapétákat illetően sokan azt hiszik, csak az lehet stílusos választás, ami különösen feltűnő, de ez egyáltalán nem igaz. Persze nincs baj az élénk mintákkal sem, de bámulatos hatást lehet elérni a vékony vonalak, alig-alig észrevehető formák segítségével is. Ha mindezt sikerül monokróm alapstílussal, letisztult egyszerűséggel ötvözni, akkor biztos a siker.

Buja túlzás

Vannak olyan otthonok, amikbe remekül passzolnak a túlzások, és ezekben a lakásokban bizony nem kell fukarkodni sem az élénk színekkel, sem a feltűnő tapétákkal. Ha úgy érzed, jól illenek hozzád az egyedi megoldások, akkor ne is gondolkozz – bátran válassz trópusi mintás, pillangós, madaras, vagy éppen gyümölcsös tapétát!

Színes fahatású

A fából és kőből készült falburkolatok valószínűleg sosem mennek ki a divatból, de éppen ezért nem is kifejezetten olcsóak – sokszor egyszerűbb helyettesíteni őket tapétával. A kínálat gyakorlatilag végeláthatatlan, és több lehetőséget is rejt magában: ilyen pl. a színezett fahatás.

Elegáns és luxushatású

Az elegáns, csillogó és luxushatású tapétára sem lehet soha ráunni. Már az is teljesen feldobja a helyiséget, ha egy-egy falrészletet, vagy falat burkoltok vele sőt, ez sokszor jobban kiemelni a szoba hangulatát, mintha mindenhova tapétát tennétek.

Geometrikus minták

A geometria is örök sláger, ha tapétáról van szó, így aztán bátran nyúlhatsz a szabályos formákhoz, amennyiben modern és izgalmas látványra vágysz az otthonodban. Nagy előnye ennek a lehetőségnek, hogy mind színben, mind mintában könnyedén találsz majd olyan kiegészítőket, amik segítenek megtalálni az összhangot az adott helyiségen belül.

Még több csodás tapétaötletet találsz a következő oldalon. Kattints ide a lapozáshoz >>

Az egyszerűség bája

Amennyire telitalálat tud lenni a feltűnő és látványos tapéta, annyira jó választás lehet egy letisztult, egyszerű és minimalista falburkolat. Vásárolhatsz háromdimenziós, és háromdimenziós hatású tapétát egyaránt, mindegyikkel más-más hatást érhetsz el. Mindenesetre, ha a modern egyszerűségre esküszöl, visszafogott színeket és halvány mintákat válassz.

Sötét falak

Sokan tartanak a sötét színek használatától, különösen akkor, ha a falakról van szó, holott nagyon elegáns és kifinomult hatást lehet elérni ezzel az egyszerű trükkel. A borongós összhatás megtörésére nem csak a vidámabb kiegészítők és a világosabb színek alkalmasak, hanem a sötét alappal bíró, mintás tapéták is. 

Kisebb kiemelések

Még mindig megunhatatlan trend a lakberendezésben, hogy csak egy-egy részt emelünk ki a tapéták segítségével az adott helyiségben, vagy éppen falrészen. Ez a kiemelt terület tulajdonképpen bármi lehet, de különösen népszerű a – sokszor központi szerephez jutó – kandalló hangsúlyozása.

Kortárs lehetőségek

A tapéták akkor is remek alternatívákat kínálnak, ha imádod a modern, kortárs és mindenekelőtt egyedi lehetőségeket. A különféle, szabálytalan geometriai minták legalább annyira népszerűek, mint a meghökkentő, vagy adott esetben kicsit megbotránkoztató alternatívák.

Tükörtapéta

Kisebb változatban falmatricaként terjedtek el az öntapadós, tükörként funkcionáló falborítások, de ez a technika jóval nagyobb méretben, tapétaként is elérhető. A tükörtapétát nem csupán falra, hanem bútorra, kiegészítőkre is ragaszthatod, de természetesen akkor is nagyon izgalmas lesz a látvány, ha eredeti funkciójában tündökölhet. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást