7 tápanyag, amelyek még egészségesebbek, ha együtt fogyasztod őket, dietetikusok szerint

7 tápanyag, amelyek még egészségesebbek, ha együtt fogyasztod őket, dietetikusok szerint

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 tápanyag, amelyek még egészségesebbek, ha együtt fogyasztod őket, dietetikusok szerint

Sokunk szeretné a legtöbbet kihozni abból, amit eszünk, legyen szó élvezetről vagy tápanyagbevitelről (ideálisan mindkettőről!). Azonban tudtad, hogy nem minden vitamin és ásványi anyag szívódik fel egyformán a szervezetben? Következzen 7 tápanyag, amelyek hatásosabbak ha együtt fogyasztod őket.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Néhány tápanyag nem annyira hasznosuló, mint mások, ami azt jelenti, hogy kevésbé képesek felszívódni és felhasználódni. Ennek több oka is lehet: az étel szerkezete, a benne található anyagok kölcsönhatása, illetve hogy a felszívódásuk egy másik tápanyag jelenlététől is függhet. A tápanyagok felszívódásának képessége változhat a kor, egészségi állapot vagy terhesség hatására is.

A jó hír, hogy segítheted a szervezeted, hogy jobban felhasználja ezeket az anyagokat. Egyik módja ennek, hogy bizonyos vitaminokat vagy ásványi anyagokat együtt fogyasztasz, így azok hatékonyabban hasznosulnak. Íme 7 olyan kombináció, amelyeket érdemes figyelembe venni a dietetikusok szerint, amikor legközelebb ételt vagy nasit készítesz.

1. Kalcium és D-vitamin

Ha sok kalciumban gazdag ételt eszel, de minimális D-vitaminhoz jutsz, akkor a kalcium csak kis mennyiségben szívódik fel a szervezetedben. A kalcium bélrendszeri felszívódásának maximalizálásához megfelelő D-vitamin mennyiség szükséges. Ellentétben a listán szereplő többi tápanyag-párossal, itt nem szükséges egyszerre fogyasztani a D-vitamint és a kalciumot. Csak arra kell figyelned, hogy elegendő mennyiséget juttass a szervezetedbe!

A legtöbb D-vitaminunkat a napfényből szerezzük, szóval a reggeli vagy délutáni órákban érdemes kicsit napozni, amikor az UV sugárzás gyengébb. Az is jó ötlet, ha D-vitaminban gazdag ételeket eszel. A konzerv halimádók örülhetnek! A konzerv lazac, szardínia vagy makréla mind a halból származó D-vitamint és a megpuhult csontjaikból származó kalciumot ad neked, mondja Hill.

D-vitamin
istockphoto.com / Illia Nesolenyi

Oldalak: 1 2 3 4 5 6

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/6
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!