A „szürke kő” módszerrel leszerelheted a nárcisztikus embereket

A „szürke kő” módszerrel leszerelheted a nárcisztikus embereket

Címlap / Életmód / Lélek / A „szürke kő” módszerrel leszerelheted a nárcisztikus embereket

Ha van a környezetedben nárcisztikus személy, pontosan tudod, mennyire nehéz vele szót érteni,  egyáltalán elviselni őt. A legjobb persze messziről elkerülni az ilyen embert, de ha ez nem lehetséges és kénytelen vagy vele kommunikálni, legalább tanuld meg leszerelni.

De milyen is a nárcisztikus ember?

Mélyen hiszi, hogy jobb mindenkinél, gyakran eltúlozza az eredményeit, képességeit, elemi vágya, hogy csodálják, dicsérjék. Mindezek mellett mások érzéseire nem kíváncsi és nincs is rájuk tekintettel, nincs benne empátia, ezért nem áll tőle távol, hogy kihasználjon embereket vagy a földbe döngölje őket. Nem meglepő, hogy ilyen személyiséggel nehéz normális kapcsolatokat kiépíteni: sem partnerként, sem barátként nem funkcionál jól, ha pedig egy nárcisztkus főnököt fogsz ki, minden részvétem a tiéd.

A szürke kő módszer hatékony az ilyen mérgező, manipulatív és érzelemmentes emberek ellen. Az elnevezés maga is arra utal, hogyan kellene viselkednünk, ha összekerülünk egy nárcisztikus egyénnel: pont úgy, mint egy kődarab vagy mint egy szikla, vagyis szilárdan, passzívan, megingathatatlanul. Konkrétan nem reagálunk érzelmileg a nárcisztikus ember manipulációira. Ha nem kap tőlünk figyelmet, mert unalmas, érzéketlen válaszokat adunk, hamar ránk un és békén hagy minket. Tulajdonképpen lételeme sérül ilyenkor: az állandó figyelem. Ha ezt  nem kapja meg, akkor lemond rólunk.

A módszer nem azt jelenti, hogy semmibe vesszük a személyét, de röviden, célirányosan válaszolunk, ha kérdez, távolságtartóan és udvariasan reagálunk. 

Valószínűleg nem adja fel könnyen és próbál érzelmeket kicsikarni belőlünk egy ideig, de ha folyton falakba ütközik, előbb-utóbb más áldozat után néz majd. A nárcisztikus irányítani szeretne, ezért nem szabad, hogy védekezés, magyarázkodás jeleit adjuk, ekkor nyeregbe kerül. Vegyünk fel semleges arckifejezést, akár a szemkontaktust is kerülhetjük és szorítkozzunk néhány szavas válaszokra. Ne mutassunk felé érzelmeket, se pozitívat, se negatívat. A célunk lassan és nyugodtan eltávolodni a vele kialakult interakciótól.

Figyeljünk rá, hogy mit árulunk el magunkról, ezért is jó röviden válaszolgatni. Ne mondjunk el semmi személyeset, ne avassuk be életünk történéseibe és őt se kérdezzük ilyesmiről. Legyünk kicsit zárkózottak.

PixelsEffect/istockphoto.com

Hosszú távon rengeteget segíthet a szürke kő módszer

A módszer használata nem feltétlenü könnyű, főleg, ha egy olyan emberrel szemben használjuk, aki közel áll hozzánk, például családtaggal. Fontos, hogy mindazt, amit elveszítünk egy ilyen kommunikáció során, máshol, mástól megkapjuk, tehát legyenek az életünkben olyan emberek, akikkel önfeledten, bizalmasan beszélhetünk. Szükségünk van tartalmas emberi kapcsolatokra ahhoz, hogy képesek legyünk végigvinni egy ilyen életidegen viselkedési mintát.

A mérgező viszonyok beláthatatlan károkat okoznak, ezért, ha kapcsolatban állunk egy olyan emberrel, aki pusztít a jelenlétével, a legjobb megszabadulni tőle; de ez nem mindig lehetséges.

Éppen ezért kell mindent megtenni, hogy elkerüljük azokat az érzelmi traumákat, melyket okozhat. Le kell csökkenteni a találkozásk számát és ha már muszáj vele kontaktálni, azt tegyük a fent leírt módszerrel. Még így is kimerítő lesz vele kapcsolatban lenni, hiszen nem viselkedhetünk természetesen, figyelnünk kell a reakcióinkra, a mondandónkra.

A szürke kő jó módszer, hogy kikerülj a nárcisztikus ember hatása alól, de nem az egyetlen megoldási stratégia. Ha szükséges, kérj segítséget szakembertől és koncentrálj a jó dolgokra az életedben és persze figyelj rá, hogy véletlenül se kerülj a mérgező személy hatása alá.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást