A nyár rengeteg ízletes zöldséggel és gyümölccsel kényeztet el bennünket, a legfinomabbak ezek közül pedig éppen augusztusban teremnek. Ha szeretnéd megőrizni őket akár télre is, érdemes befőznöd belőlük. Hoztunk neked most néhány szuper receptet, amelyet érdemes lehet kipróbálnod!
VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben
1/4 Rozmaringos őszibarack lekvár
Igazi különlegessége lesz a kamrádnak a rozmaringos őszibarack jam, amely tökéletesen megállja a helyét egy szelet vajas kenyéren, de egy különleges, piskótás süteményt is készíthetsz vele.
Elkészítés: A barackokat pucoljuk meg és kockázzuk fel, majd tegyük egy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot és egy csésze vizet, majd tegyük fel főni a tűzhelyre. Tegyük bele a citromhéjat és a citromlevet, majd főzzük forrásig, ekkor pedig adjuk hozzá a maradék vizet. Ha a barack tejesen szétfőtt, adjuk hozzá a pektint is, és ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről. Töltsük a lekvárt még melegen csírátlanított üvegekbe, majd tegyük őket szárazdunsztba nagyjából 1-1,5 napig.
Bizony a cukkinit sem csak a rakott ételekbe tehetjük, vagy kizárólag grillezett köretként fogyaszthatjuk a húsok mellé: ez a zöldség ennél jóval sokoldalúbb! Azt sokan tudják, hogy süteményt készíthetnek belőle, de kevesebben, hogy még ízletes jam-et is!
Hozzávalók:
7 csésze reszelt cukkini,
2 csésze víz,
4 lime reszelt héja,
kb. 5 cm gyömbér reszelve,
½ limelé,
8 evőkanál pektin,
4 csésze cukor.
Elkészítés: Egy fazékban tedd fel főni a cukkinit a gyömbérrel, a lime héjával és levével és a pektinnel a 2 csésze vízben. Forrás után főzd így 10 percig, majd add hozzá a cukrot is. Főzd addig, amíg rottyan egyet, majd vedd le a tűzről. Hagyd egy rövid ideig hűlni, de még melegen öntsd csírátlan üvegekbe, és tedd 1-1,5 napra szárazdunsztba a jameket.
Nem a nyári ízeket idézi vissza ez a lekvár, helyette télen kiváló lehet az ünnepi hangulat megteremtéséhez, a karácsonyi sültek vagy sütemények mellé tálalva.
Elkészítés: Tedd fel a szilvát főni egy lábasba a 2 csésze vízzel, majd amikor felforrt, add hozzá a kardamomot, a citromlevet és a pektint. Főzd addig, amíg ismét rottyan egyet, majd add hozzá a cukrot, és addig főzd, amíg be nem sűrűsödik. Ha még különlegesebb lekvárt szeretnél, tehetsz bele fahéjat is. Hűtsd egy kicsit a lekvárt, majd öntsd csírátlanított üvegekbe, és tedd száraz dunsztba.
Elkészítés: Tedd a sárgadinnyét egy fazékba a sóval, majd lefedve hagyd állni legalább 2 órát. Ezután öntsd fel vízzel, majd tedd fel főni. Ha már megpuhult a dinnye, botmixerrel pürésítsd le, majd add hozzá a cukrot, a citromlevet és a vaníliát, és főzd addig, amíg be nem sűrűsödik. Töltsd csírátlanított üvegekbe a lekvárokat, majd a szokott módon tedd szárazdunsztba.