Stílus / Haj

Így szüntetheted meg a hajhullást

A hajhullás sok nő életét megkeserítheti, már csak azért is, mert ez a kellemetlen probléma gyakran az egyébként is nehezebb életszakaszokban, pl. a várandósság alatt, illetve a változókorban jelentkezik. De mi okozhat még hajhullást, és hogyan lehet kezelni a tüneteket?

Mi okozhatja a hajhullást?

Sokan megriadnak az évszakváltás során jelentkező hajhullástól, pedig természetes folyamat, hogy a nagyobb hőmérsékletingadozásra a hajszálaink is reagálnak.

Ezek a tünetek általában néhány hét alatt megszűnnek, nem igényelnek különösebb beavatkozást. Ugyanez nem igaz a hosszabb ideje fennálló, jelentősnek tűnő hajvesztésre.

A komolyabb okok hátterében gyakran áll komplex vitaminhiány, egy-egy ásványi anyag, vitamin hiánya csak nagyon vészes esetben okozhat erős hajhullást.


Vágás után gyorsabban nő? 6 súlyos tévhit a hajaddal kapcsolatban


A különféle gyulladások, hormonális problémák, gombás fertőzések, autoimmun betegségek, de még a stressz és a fejbőr megfázása is okozhat hajhullást.

Különféle gyógyszerek mellékhatásai szintén generálhatják a tüneteket, gyakran hasonló problémákat okoznak az antidepresszánsok és a szteroidok.

Mi a normális?

A tévhittel ellentétben nem napi 50, hanem még 80-120 hajszál elvesztése sem számít kórósnak, de mivel lehetetlen számon tartani a kihulló szálakat, érdemes ügyelni az árulkodó jelekre (pl. túl sok haj marad a fésűben, kádban).

Az mindenesetre biztos, hogy ha nagyon erőteljes tüneteket tapasztalunk, ne kezdjünk el otthon kísérletezgetni. Bár akadnak nagyon hatékony szerek a boltok polcain, és a vitaminpótlás is rettentően fontos, az extrém hajhullás sosem orvosolható ily módon.

Mivel a hajhullás gyakran csak tünet, nem maga a probléma, nem is kezelhető csak azzal, hogy odafigyelünk a legalapvetőbb hajápolási rutinokra.

Az intő jelekre ügyelni kell, de az igazán számottevő hajhullással forduljunk bőrgyógyászhoz, illetve endokrinológushoz.

Várandósság alatti hajhullás

A változókorban felírt vitaminkészítmények gyakran tartalmaznak némi hormont, ami által legalább részben szabályozható a hajhullás mértéke, de várandósság alatt természetesen nem szabad ilyen jellegű gyógyszereket szedni.

Sokan tapasztalják, hogy a 9 hónapban dúsabb, egészségesebb a frizurájuk, ám a szülés után sajnos nem csupán a többlethajszálak hullanak ki.

Bár a legtöbb nőnek sovány vigasz, az évek során általában visszapótlódnak a kihullott szálak. Szerencsére nem kell beletörődni a megritkult frizurába!

Gyógykészítmények, vitaminok szedéséről mindenképpen egyeztessünk a nőgyógyásszal a szoptatás ideje alatt, de bátran támogassuk hajszeszekkel, növekedést serkentő olajokkal a fejbőrt és a hajszálakat, ha pedig szükségesnek ítéljük, nyugodtan vágassunk új frizurát.

Milyen frizurát válasszunk?

Akinek ideiglenesen megritkult a frizurája, az sokat segíthet a magabiztosságán, ha néhány hónapra, évre vágat magának egy új fazont. Tévhit, hogy ez csak és kizárólag rövid és melírozott frizura lehet.

Abban az esetben, ha pl. gombásodás okozta a hajhullást, kifejezetten rosszat tesznek a vegyszerek, így sem a festés, sem bármilyen kémiai kezelés nem javít a helyzeten.

Ugyanígy egyénfüggő az, milyen hosszúságú frizurát vágathatunk, hiszen nem mindegy, hogy összességében ritkult meg a hajunk, vagy egy kopaszodó foltot kell eltüntetnünk, ami rövid haj esetében egyenesen lehetetlen.

A fehérjedús táplálkozás, az ásványianyag- és vitaminpótlás, valamint a külső hidratálások mellett tehát lényeges, hogy minél előbb egyeztessünk egy profi fodrásszal, aki személyre szabott tanácsokat tud adni.

Ápoljuk kúraszerűen

Amennyiben egyeztettünk a szakorvosokkal, és ők nem fedeztek fel nálunk hajhullást okozó betegséget, vagy rábólintottak az extra kezelésre, úgy érdemes a hajunkat kúraszerűen ápolnunk.

A vitaminpótlásra és az újranövekedést serkentő hajszeszekre különösképpen igaz, hogy érdemes őket két-háromhónapos intervallumokban alkalmazni.

Mivel a vitaminokat a szervezetnek magának kellene feldolgoznia, ha helyesen étkezünk, akkor nem szabad „elkényeztetnünk” a tabletta formájában történő pótlással.

Ez azért lényeges, mert ha egyszer abbahagyjuk a vitaminszedést, akkor nagyon drasztikusan térhetnek vissza ismételten a tünetek.

Persze a külső-belső pótlás a gyógyulási fázisban kiemelten fontos, de nem jelenti azt, hogy életünk végéig, minden nap vitaminokat kell szednünk, hajszeszeket alkalmaznunk.


Tökéletes, egészséges frizurát szeretnél? A Lafferton Fodrászat segít!


Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW