Mi a baj a szójával? Ennyire jó hatása lehet rád, és ezek az aggályok

Mi a baj a szójával? Ennyire jó hatása lehet rád, és ezek az aggályok

Címlap / Életmód / Egészség / Mi a baj a szójával? Ennyire jó hatása lehet rád, és ezek az aggályok

Kevés olyan élelmiszer van manapság, ami olyan ellentmondásos hatásokkal rendelkezik, mint a szója. Ez a növényi alapú fehérjeforrás nem véletlenül képzi évezredek óta az ázsiai konyha alapjait, hiszem számos pozitív hatása ismert. Ugyanakkor sokan úgy gondolják, nem feltétlen hasznos az egészség szempontjából.

VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd

Mit tudunk tulajdonképpen a szójáról?

Nos, elsősorban azt, hogy a Kelet-Ázsiában őshonos szójabab egy olyan hüvelyes, melyet többféle formában is feldolgoznak, így logikus, hogy számos módon fogyaszthatjuk. A teljes szójatermékekre jellemző, hogy kevésbé vannak feldolgozva, ilyen például a szójatej vagy sokak közkedvelt csemegéje, a tofu.

A nyugati kultúrákban az érett szójababot egészben ritkán fogyasztják, ám Ázsiában imádják az edamamét, mely egy magas fehérjetartalmú, élelmi rostokban és vitaminokban gazdag japán étel, egész szójababból.

A szójatej sokak számára a tehéntej általános helyettesítőjeként ismeretes. Elkészítéséhez az egész szójás beáztatják, ledarálják, vízben felforralják, és alaposan átszűrik. A tofuhoz a szójatejet szintén átalakítják, és úgynevezett „túró tömbökké” préselik. Ez a növényi tápanyagforrás a vegetáriánusok étrendjének egyik meghatározó eleme.

Ott vannak még a szójából készült fermentált ételek, a feldolgozott élelmiszerek pl. sajtok, vegán húspótlók, joghurtok, és a szójafehérje-izolátum is, melyet turmixokhoz és fehérjeszeletekhez adnak. 

Számos ellentmondásos kutatás látott napvilágot

Mondhatnánk, hogy a szója egészségre gyakorolt pozitív hatásai vitathatatlanok, ám ezzel nem mondanánk teljes mértékben igazat. Rendkívül megosztó növényről beszélünk, és nehéz eldönteni, milyen forrásoknak higgyünk hasznosságát illetően. Az mindenesetre biztos, hogy a szója segíthet a koleszterinszint stabilizálásában, és jó irányba javítja a rossz koleszterin (LDL) szintjét, illetve növeli a jó koleszterinét (HDL). 

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!