Életmód / Receptek / Táplálkozás

4 színes tavaszi recept, amit imádni fogsz – Legyen minél több szín a tányérodon

4 színes tavaszi recept, amit imádni fogsz – Legyen minél több szín a tányérodon

Azt már több kutatás is alátámasztotta, hogy érdemes a lehető legszínesebben étkezni – és ez minden egyes fogásra igaz. Az eltérő színű ételek ugyanis általában felerősítik egymás jótékony hatásait!

A zöldségek, gyümölcsök színeiért a különféle pigmentek felelősek, amelyek bioaktív anyagokat tartalmaznak. Ezek az anyagok azok, amik kedvezően hatnak az egészségünkre és például aktívabbá teszik az antioxidánsokat, vagy támogatják a vitaminok felszívódását. Minél több színt tudsz felsorakoztatni a tányérodon, annál nagyobb az esélye annak, hogy a felhasznált alapanyagok támogatni fogják egymás hasznosulását, ezáltal pedig az egészségedet.

Gyógyító színek

A különféle színű zöldségek és gyümölcsök célzottan támogatják egy-egy szervedet, vagy éppen a védekezőképességedet bizonyos betegségekkel szemben. Az alábbi felsorolás segít, ha kicsit tudatosabban szeretnéd összeállítani az étrendedet:

  • Piros: szív és érrendszer támogatása
  • Narancs: rákmegelőző hatás
  • Sárga: ízületi védelem
  • Zöld: méregtelenítő folyamatok, betegségmegelőzés
  • Kék: jobb memória
  • Lila: öregedésgátlás
  • Fehér: immunrendszer erősítése

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha pl. fehér sörretek kerül a tányérodra, akkor azzal csak és kizárólag az immunrendszeredet erősíted, de ez az egyik kiemelkedő jótékony hatása a fehér élelmiszereknek.

Buddha tál

A Buddha tál az elmúlt években lett különösen divatos az egészségtudatos emberek körében. A lényege az, hogy a tányérra nem összekeverve, hanem csoportosítva kerülnek az alapanyagok – ennél jobb lehetőséget keresve sem találnál, ha színek szerint akarod összeállítani a fogásokat.

Ehhez a Buddha tálhoz például quinoát és édesburgonyát kell főznöd, majd babot kell párolnod, a többi alapanyag pedig nyersen kerül a tányérodra.

Lilakáposzta, rukkola, avokádó, néhány gránátalmamag, egy szórásnyi újhagyma, csipetnyi magkeverék – el is készültél!

 

Szivárványos zöldségnyársak

Természetesen ezt a finomságot is ízlésednek, kedvednek megfelelően variálhatod, ráadásul gyümölcsökkel éppúgy elkészítheted, mint zöldségekkel – illetve keverheted is őket egymással.

Ennél a receptnél paradicsom, cukkini, sütőtök, fokhagyma, lilahagyma került a nyársra, továbbá különféle színű paprikák.

Az öntet lehet balzsamecetes, szójaszószos, zöldfűszeres, ami éppen a kezed ügyébe kerül!

Ami viszont fontos, hogy sose süsd túl sokáig ezeket a finomságokat, hiszen a hőkezelés hatására sokat veszítenek jótékony hatásukból.

 

Színes turmixok

A turmixokra sokan csak egyfajta desszertként tekintenek, holott ezek a finomságok akár egy komplett fogást is kitehetnek.

A smoothie-kat készítheted fagyasztott vagy friss alapanyagokból, ahogy a szezon megengedi.

Szintén sok-sok színt felhasználhatsz az elkészítésük során, csupán arra érdemes figyelned, hogy a piros, narancsos gyümölcsöket ne keverd a zöldekkel, hiszen akkor kevésbé lesz ínycsiklandó a látvány…

Ehhez a smoothie-hoz használj banánt, narancsot, szedret, málnát – ezzel máris négy színt kipiálhatsz a szivárványon, mégpedig egy fogással!

Ha egy csipetnyi kendermagot is szórsz hozzá, akkor pedig teljes értékű fehérjékkel, zsírokkal és persze számos ásványi anyaggal, nyomelemmel is kiegészíted a fogást.

 

Tavaszi tésztasaláta

A tésztasalátában az a jó, hogy akár kiváló diétás fogás is lehet belőle – ráadásul ebédre és vacsorára egyaránt fogyaszthatod.

Érdemes teljes kiőrlésű tésztát vásárolnod, hiszen ez lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, ami tovább eltelít.

A saláta pedig bármilyen lehet, akár salátakeveréket is vásárolhatsz, de célszerű arra törekedned, hogy a lehető legszínesebben válogasd össze a hozzávalókat. Ha jobban szereted a főtt ételeket, vegyesen keverheted a párolt és a friss alapanyagokat.

Ebbe a tésztasalátába brokkoli, borsó, sárga koktélparadicsom, répa, friss petrezselyem, jégcsapretek és újhagyma került.

Az öntet pedig citromból, balzsamecetből, tahiniből és olasz fűszerkeverékből állt össze.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást