Otthon / Szórakozás

A kék szín pszichológiája – Hogyan hat az érzéseidre, kedvedre és viselkedésedre

A kék szín pszichológiája – Hogyan hat az érzéseidre, kedvedre és viselkedésedre

A színek befolyásolják a kedvünket és az érzéseinket. A művészek és a dizájnerek pedig pontosan tudják, mivel lehet hatást gyakorolni az érzelmekre – a színek testi reakciókat is kiváltanak belőlünk. A kék szinte mindig pozitív hatást gyakorol ránk.

A kék a nyugalom, a biztonság, a bölcsesség, a hűség, az igazság színe, ráadásul kék környezetben a dolgozók motiváltabbak, hatékonyabbak és teherbíróbbak. A kék szín csökkenti az étvágyat, nyugtat, és reményt ad. A sötétebb változatok – bár rendkívül hidegnek számítanak – komolyságot, stabilitást és megbízhatóságot tükröznek. Az is helyénvaló azonban, ha jegesnek, távolinak, hidegnek érezzük a kéket.

A kék sokak kedvenc színe, különösen a férfiak szeretik. Konzervatív, tradicionális színnek számít, amely nyugalomra és alázatra ösztönöz. Békés, biztonságos, de szomorúságot, magányosságot is hordoz magában.

A kék szimbolikus jelentései

A kék a diplomácia színe épp a kiegyensúlyozottsága miatt. Védelmi, biztonságos jellegére utalva gyakran használják egyenruhák színválasztásakor. Az ENSZ békefenntartó katonái kék sisakot vagy sapkát viselnek. A kék farmer ugyanakkor sokáig a hatalom elleni lázadás jelképének számított, ma inkább a szabadság kapcsolódik hozzá. Mivel a kék hűséget, biztonságot hordoz magában, a kék logó használata elősegíti az ügyfélhűség kialakulását.

A kék egyik izgalmas hatását igyekeznek kihasználni az öngyilkossági ráta növekedésének megfékezésében a Távol-Keleten. Az utóbbi időszakban Japánban megnőtt a vonat elé ugorva elkövetett öngyilkosságok száma. Miután kék fényt szereltek fel 71 vonatállomáson az országban, 2000 és 2010 között a vizsgálatok 84 százalékos csökkenést mutattak ezen a téren. Az ausztrálok ezáltal szintén fontolgatják a vonatállomások kék fénnyel való felszerelését.

A gyógyító kék

A kék a békét, a vizet és az égboltot juttatja eszünkbe. A világosabb árnyalatai az életet és a gyógyítást jelképezik, nyugtatószer, mely képes lecsendesíteni a lelket.

Jótékonyan hat a gyermekbetegségekre, és fülfertőzés esetén, de a tüdőre, a torokra és a pajzsmirigyre is használható a színterápiában.

A gyermekek kezelésében fogzáskor, illetve a beszéddel és hanggal kapcsolatos problémák esetén is érdemes kipróbálni.

Szintén alkalmazható a gyermekek ágybavizelése, és felnőttkori inkontinencia esetén is. Segít a láz leszorításában, és halálos betegek kezelésében.

Pirossal és sárgával kombinálva rendkívül hatásos. Mérsékli a piros túlzott vibrálását, így annak a vérnyomást növelő hatását is képes visszafogni. Derűt, optimizmust áraszt. Az egészségügy, a takarítás és tisztaság színe.

Kék a lakberendezésben

A kék szín nyugtató kémiai anyagok termelődését váltja ki a testünkben, ezért gyakran használják hálószobában, ugyanakkor növeli a munka hatékonyságát, a kreativitást, ezért munkahelyen is jó szolgálatot tesz. A hűvös színek pihentetővé tehetik a szobát, de a falakon érdemes a halvány változatait használni, mivel az erősebb kékek sokszor hidegnek és meghökkentőnek tűnnek.

Azok számára is ajánlható szín, akik tartanak a bezártságtól, vagy asztmában szenvednek, mert a tágasság érzetét kelti. A kék tisztaságot közvetít, ezért gyakran használják fürdőszobában – fehérrel kombinálva frissítő, élénkítő hatást kelt, krém színnel pedig lágyabbá, melegebbé válik a kék. Lilával, sárgával, narancssárgával vagy pirossal keverve marokkói stílusra hajaz, de a dél-amerikai indiánok textíliáinak színvilágát is megidézhetjük általa.

A feng shuiban a víz elem színe a kék, ami az emberi kapcsolatainkra hathat jótékonyan. Ez a terület a bejáratnál található, ezért akár az előszobába is ideális választás a kék. Jó hatással van a kommunikációs képességekre, és tiszta gondolatokat szül.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást