Életmód / Ezotéria

3 szilveszteri jóslás, amivel kiderítheted, mi vár rád a következő évben

Újév éjjelén még azok is kicsit babonásabbak lesznek, akik egyébként nem hisznek Fortuna kegyeiben. Ilyenkor mindenki a következő évet tervezgeti, nem is csoda hát, ha szívesen megtudnád, mi válik valóra az elképzeléseidből. 

Így voltak ezzel a régiek is, akik számos babonát hagytak ránk, amivel, a hiedelem szerint, kifürkészhetjük a jövőt.

Nagyvárosi környezetben persze nem egyszerű meghúzni éjfélkor egy malac farkát, hogy a visítások számából megtudd, hány év múlva mész férjhez, meg nem is lenne szép ilyesmi miatt zargatni szegény állatot, az alábbi jósmódszereket azonban nyugodtan kipróbálhatod, nem ártanak senkinek.

Gombócfőzés

Újév napján a lányok régen gombócot főztek, és mindegyik gombócba elrejtettek egy kis papírdarabot, rajta egy férfinévvel. Amelyik gombóc először a felszínre jön főzéskor, az rejti jövendőbeli férjük nevét.

A módszer hitelességét a mi családunk már igazolta – állítólag a nagymamám lánykorában a falu minden fiatal férfi nevét a gombócokba rejtette, aztán nagyon elkeseredett, mikor Imre jött a felszínre, ez a fiú ugyanis cseppet sem tetszett neki.

Akkor még nem sejthette, hogy hamarosan a szomszéd faluból is érkezik egy Imre, aki aztán tényleg ellopja a szívét. 60 év eltelt azóta, de a történet minden szilveszterkor előkerül, ezért bizonyosan megér egy próbát. Ráadásul a gombóc egyébként is finom.

Olvastad már?  6 dolog, amit megfogadunk ünnepek előtt, aztán soha nem tartjuk be

Viaszöntés

Ezt a népszokást van, aki ólommal ismeri, de viasszal is ugyanolyan jól működik, és egy gyertyát meggyújtani egyszerűbb is, mint öntőüzemet indítani a lakásban. Készíts elő egy pohár nagyon hideg vizet, gyújts megy egy gyertyát, várj, amíg egy kis viasz összegyűlik rajta, majd cseppentsd a hideg vízbe.

A viasz gyorsan megkeményedik, formája pedig árulkodik arról, mit rejt a jövő év.

Hogy melyik forma mire utalhat, vagy, hogy egyáltalán mit formáz az amorf viaszcsepp, annak megvitatása családi programnak sem utolsó.

A hagyomány szerint a hajó például azt jelzi, hogy kievickélsz a bajból, a szőlő boldogságot jelent, a kanál bőséget és gazdagságot, a könyv nehéz vizsgát vagy lezáruló kapcsolatot, a kapu pedig – akárhogy is néz ki egy viaszkapu – azt, hogy új lehetőség nyílik meg előtted.

Csészejóslás

Ehhez a jósláshoz csak 3 kis csészére, egy gyűrűre és egy pénzérmére lesz szükséged. Akinek jósolnak, az becsukja a szemét, a többiek pedig elrejtik az egyik csésze alatt az érmét, a másik alatt a gyűrűt, a harmadik alá pedig nem kerül semmi.

Ezután annak, akinek jósolnak, választania kell egy csészét. Ha az alatt a pénzérme lapul, akkor a jövő évben gazdagságra számíthat, ha gyűrű, akkor a szerelem terén lesz nagy szerencséje, ha pedig nincs a csésze alatt semmi, az azt jelenti, hogy semmi váratlan baj nem éri a jövő évben, nem rejteget semmi gondot a következő esztendő.

Ebben a jóslásban az a jó, hogy tulajdonképpen csak nyerni lehet vele, de hát kinek van kedve szilveszter estéjén balszerencséről hallani? Ha boldogan akarsz az új évbe vágni, ennél a módszernél keresve sem találsz jobbat.