Divat / Stílus

Milyen egy 2020-as szexszimbólum? Így változtak a testtípusok az évek alatt

Milyen egy 2020-as szexszimbólum? Így változtak a testtípusok az évek alatt

Az ötvenes évek

Ideális testalkat: körte
Aktuális szexszimbólum: Marilyn Monroe

Az ötvenes éveket alighanem sokan visszasírják, legalábbis akkor, ha az ideális testtípusról beszélünk. Ebben az évtizedben meghatározó szexszimbólum volt Marilyn Monroe, aki a soron következő évtizedekben aligha rúghatott volna labdába – mármint a médiában. A csodás szépségnek tipikus körte alkata volt: kisebb, de formás mellekkel, feltűnően karcsú derékkal, pici pocakkal és széles csípővel büszkélkedhetett a kor szexszimbóluma. Napjainkban ezzel a testalkattal a többség folyton edzőterembe jár és diétázik, de Monroe – sokak örömére – bátran és magabiztosan mutogatta bájait.

A hatvanas évek

Ideális testalkat: vékony és magas
Aktuális szexszimbólum: Jean Shrimpton

Monroe után fordult egyet a világ és a vékony nők kerültek rivaldafénybe. A kor egyik híres szexszimbólum Jean Shrimpton lett, aki izgalmas előfutárként mutatta meg azt, ami évtizedeken keresztül meghatározó mintája lett a nőknek. A brit származású színésznőt a világ első szupermodelljeként tartják számon. Olyan magazinok címlapján szerepelt, mint a Vogue, a Harper’s Bazaar, a Vanity Fair, a Glamour, vagy éppen a Time. Nem csoda hát, hogy nők milliói akartak olyan karcsúak és olyan őrült magasak lenni, mint Jean Shrimpton.

A hetvenes évek

Ideális testalkat: fordított háromszög
Aktuális szexszimbólum: Farrah Fawcett

A hetvenes években kicsit enyhült a szupermodell-őrület, és a némileg sportosabb, vállhangsúlyos, ám még mindig vékony testalkat vitte a prímet. A fordított háromszög hódított, avagy az atletikus alkat került előtérbe. Farrah Fawcett, az amerikai színésznő számos szépségversenyt megnyert, de akkor lett igazán ismert, amikor egyre több show-műsorban kapott helyet. Karrierjének felfelé ívelését egy több mint tizenkétmillió példányban elkelt, fürdőruhás poszter segítette – Amerika férfilakossága egy az egyben a lábai előtt hevert. 

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

A nyolcvanas évek

Ideális testalkat: atletikus modell
Aktuális szexszimbólum: Linda Evangelista

A kanadai modell, Linda Evangelista eredetileg nem annyira a testalkata, mint merész lépése miatt került fel a címlapokra. „Fiús” fazonúra vágatta a haját, ami miatt az összes kifutói megbízását törölték, ám néhány hónap múlva már mindenki őt akarta. Ezzel Linda be is vonult a nyolcvanas évek történelmébe és meghatározó alakjává vált a kornak. A szexi modell a maga 177 centis magasságával és 55 kilójával erősen a mai modellek méreteire hajazott.

A kilencvenes évek

Ideális testalkat: extra vékony – különleges arccal
Aktuális szexszimbólum: Kate Moss

A hatvanas évektől kezdve hódított a vékony, atletikus testalkat és a kilencvenes években ki is teljesedett. Ez az időszak rengeteg kórosan vékony modellt „termelt”, mindenki szinte láthatatlanul karcsú szeretett volna lenni. Mivel sokaknak sikerült is vészesen lefogyniuk, a márkatulajdonosok újfajta különcségeket kerestek. Előtérbe kerültek azok a modellek, akik nem voltak „tipikus szépségek”, inkább kilógtak a tömegből valamilyen furcsaságuknak köszönhetően. Tökéletes példa volt erre az irányzatra Kate Moss, akinek egyedi arcberendezésért mindenki odáig volt. 

View this post on Instagram

by Lance Staedler for Glamour France, April 1992

A post shared by Kate Moss (@__katemoss) on

A kétezres évek

Ideális testalkat: tónusos
Aktuális szexszimbólum: Christina Aguilera

A kétezres években úgy tűnt, végre kicsit jó irányba mozdult el a világ, és mindenkinek elege lett a kóros soványságból, az alultápláltságból. Persze a több évtizedes szexszimbólumokat nem lehetett egyik napról a másikra háttérbe szorítani, még mindig az alapvetően vékony testalkat hódított. Ám a szupermodellek helyét olyan nők vették át, mint Christina Aguilera, aki a sportos, tónusos, karcsú testével rengeteg férfiszívet megdobogtatott. A vadóc külsejű, merész és szexi énekesnő egy jóval egészségesebb és elérhetőbb testképet vetített elénk.

És napjainkban?

Ideális testalkat: popsihangsúlyos
Aktuális szexszimbólum: Kim Kardashian

Alighanem sokan felhördülnek, hogy a kor szexszimbólumaként Kim Kardashiant emlegetem, de az a helyzet, hogy ő tökéletesen megtestesíti azt, ami manapság szexinek számít – még, ha alaposan el is túlozta a lényeges szempontokat. Napjainkban egyértelműen a popsi hangsúlyos, kicsit körtére hajazó, de arányosan telt testalkat számít népszerűnek. A szupermodell alkat egyértelműen háttérbe szorult, ellenben a plasztikai beavatkozások felerősödtek. Kétségtelenül érezteti hatását az „edzésmánia”, közkedvelt a tónusosan izmos, adott esetben kifejezetten sportos testalkat: ehhez az ideál szerint méretes és kerek popsi, extrém vékony derék és telt keblek csatlakoznak. Sajnos ismét kicsit túllőttünk a célon, és a nagy átlag számára kellően magasra tettük a mércét, de azért elég egyértelmű, hogy manapság a homokórára hajazó, teltebb testalkat a befutó. 

View this post on Instagram

Balmain Barbie

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást