Párkapcsolat / Szerelem

Szerinted te kedves és jó vagy? – Ezekből a jelekből biztosan megállapítható

Szerinted te kedves és jó vagy? – Ezekből a jelekből biztosan megállapítható

Sigmund Freud több mint száz éve megkérdőjelezte az eredendő emberi jóságot, tétele szerint ugyanis az emberek természetüknél fogva önzőek, és elsősorban a saját egyéni túlélésükre összpontosítanak. Szerinte tehát valójában mindig rosszul viselkedünk – de valóban ilyen fekete-fehér lenne ez?

A jóság az kedvesség?

A kedves személyiséget gyakran azonosítják a jó ember fogalmával, pedig a két tulajdonság korántsem fedi le egymást. Mary Beth Somich észak-karolinai pszichoterapeuta pedig arra is rávilágít, hogy a mai közösségimédia-központú kultúra arra ösztönzi az embereket, hogy jónak mutassák magukat a külvilág felé, és pozitív visszacsatolást kapjanak másoktól a jóságukra vonatkozóan. Ez azonban nagyban eltér a tényleges kedvességtől és önzetlen belső jóságtól. Bár önmagának az ember lelkiismerete és belső meggyőződése árulja el, hogy jóságos vagy kedves jellem-e valójában, de vannak olyan külső mutatók, amelyek elbillenthetik a mérleg nyelvét ebbe az irányba.

Íme pár tulajdonság, ami azt jelzi, hogy jó úton haladsz afelé, hogy jobb ember legyél.

Türelem, dicséret és az ítélkezés hiánya

A viselkedésterapeuták szerint a türelem és az odafigyelés a „jóság” egyik legfőbb fokmérője. Értékes tulajdonság, amely azt jelzi, hogy a bajba kerültek vagy rászorulók gond nélkül fordulhatnak hozzád a problémájukkal, mert biztosan tudják, hogy nem éri ítélet őket a tévedésükért vagy tökéletlenségükért. 

Az őszinte dicséret is jóságra utal – ha felismered a fontosságát annak, hogy elismerj másokat, akkor valószínűleg nagylelkű és széplelkű jellem is vagy egyben.

Ha úgy éled az életedet, hogy megpróbálsz nem beleesni az ítélkezés csapdájába, akkor bizonyára empatikus és toleráns ember vagy, ami egyértelműen a jót jelzi benned.

Önbizalom, jó hallgatóság, nagylelkűség

A jó emberek általában kellő mennyiségű önbizalommal rendelkeznek. Nincs meg bennük a kishitűség indukálta frusztráció és rosszindulat, békében vannak önmagukkal és a világgal is.

A kedves emberek karakterjegyei lehetővé teszik azt is, hogy jó hallgatóság váljon belőlük. Nem beszélnek sokat és feleslegesen, miközben maximálisan odafigyelnek másokra. Aki kedves és jó, az nagylelkű az élet minden területén. Nincs benne irigység és féltékenység, a mások sikerének is őszintén örül. Szívesen megosztja tárgyait, élményeit és gondolatait az arra méltókkal, mert az odafigyelés miatt tisztában van a számára fontos emberek igényeivel. 

Jóhiszeműség, jó modor, bátorság

Aki jó, az a többi emberben is könnyen meglátja a jót. A legtöbben közönyösen tekintenek másokra, ha pedig kapnak valami ajándékot vagy pozitívumot a sorstól, azt alanyi jogon járó jussnak és természetesnek tekintik.

A jó modor nem kerül semmibe. Aki kedves, az szívesen átadja a helyét az időseknek a buszon, megdicséri a szakácsot az étteremben vagy meglátogatja a beteg munkatársát a kórházban.

Aki jó, azt egyfajta bátorság jellemzi. Kiáll amellett, amiben hisz vagy amit helyesnek tart, és beavatkozik, ha látja, hogy rosszul bánnak valakivel. Van benne kurázsi önmaga felé is, vagyis vállalja a felelősséget a saját hibáiért, képes tanulni a tévedéseiből, a kudarcait pedig arra használja, hogy még jobb ember válhasson belőle.

Kép forrása: HBRH/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást