Otthon / Kert és terasz

Szerencsétlenséget hozó növények az otthonodban a feng-shui szerint

Nárcisz

Jázmin

A jázmin a barátság virága, ezért érdemes ajándékba vinni, amikor vendégségbe megyünk. Emellett felhasználása is igen sokféle, egyrészt az illatszerpiacon, krémekhez, de akár teát is készítenek belőle. A jázmin több ázsiai nép nemzeti virága. A Fülöp-szigeteken ebből készítik a füzért a vendégek nyakába, de vallásos képeket is ékesítenek vele. Jáva szigetén az esküvői virágok között a legfontosabb, míg Thaiföldön az édesanyát jelképezi. Pakisztán nemzeti-, Damaszkusz szimbolikus virága.

Nárcisz

A feng-shui szerint a nárcisz akkor hoz szerencsét az egész évre, ha újévkor virágzik. A nárcisz mitológiai növény is, hisz Narcissus a gyönyörű ifjú visszautasította Ekho nimfa szerelmét, aki ebbe bele is halt: csontjai sziklákká váltak, csak a hangja, a visszhang maradt meg. Emiatt Aphrodité a szépség és szerelem istennője azzal büntette az ifjút, hogy az a vízben meglátva tükörképét, legyen saját magába szerelmes. Ez a szerelem Narcissus halálát okozta, és holtteste változott virággá. A nárciszt imádták a görögök, a belőle nyert illatos olaj miatt.

Bazsarózsa

Más néven, pünkösdi rózsa, a hűség és a ragaszkodás jelképe, szerencsehozó, és a feng-shui szerint erősíti a jang-ot – a férfienergiát. Kínából származik, a bazsarózsa a legrégebbi kultúrnövényünk. Nevét – Paeonia – a görög mitológia isteneit gyógyító orvosnak, Paionnak köszönheti. A paean szó amúgy diadaléneket jelent. Gyógynövényként termesztették, gyökerének kivonatából készítették a sárgaság elleni gyógyírt, használták vese- és hólyaghurut ellen, de reuma gyógyítására is. Ez azért érdekes, mert a bazsarózsa mérgező(!), kivéve a tavasszal és ősszel kiásott gyökérdarabokat.

Oldalak: 1 2