Szerelem / Párkapcsolat

A te szerelmed is okosabb, mint az átlag? Akkor van egy rossz hírünk!

A legtöbb ember okosabbnak hiszi magát az átlagnál, és egy friss felmérés most azt is megvizsgálta, hogy a szeretteinkről vajon hasonlóképpen gondolkodunk-e. Az objektivitásról persze kutatás nélkül is tudjuk, hogy alaposan háttérbe szorul, amikor ránk telepszik az a bizonyos rózsaszín köd, de mennyire látjuk jobbnak, okosabbnak a szerelmünket? Egyáltalán okosabbnak látjuk?

Nem könnyű szembenézni a hibáinkkal, hiányosságainkkal és ez különösen igaz akkor, ha a teljesítményünkről, vagy éppen a párkapcsolatunkról van szó.

Akadnak olyan felmérések, amik szerint az emberek 80-90%-ban jobbnak, átlagon felülinek gondolják magukat, amikor a képességeikről kérdezik őket. Ekkora arányú, „átlagon felüli” teljesítményre azonban meglehetősen kis esély van, a következtetés tehát az, hogy a többség alaposan túlbecsüli saját magát.

Ezekből a kutatásokból kiindulva már szinte borítékolható volt, hogy a szerelmünket is szebbnek és jobbnak látjuk, mint amit a valóság tükröz. De mégis mennyivel?

Magyarázat a féltékenységre?

A féltékenység jelentős része önbizalomhiányból ered, amire rátesz egy lapáttal az, hogy okosabbnak, vonzóbbnak tartjuk saját magunknál a partnerünket.

A többség úgy véli, hogy a szerelme potenciális jelölt lehet mások számára, ugyanis vonzóbbnak becsülik őt, mint saját magukat.

Ennek megfelelően már érthető, miért fokozódik a féltékenységünk és miért tekintünk teljesen ártalmatlan emberekre veszélyforrásként – egyszerűen úgy gondoljuk, nem érdemeljük meg a szerelmünket, ő ugyanis túl jó hozzánk. 

Kép forrása: IgorVetushko/Depositphotos.com

Ezt a gondolatmenetet erősítette meg az a tanulmány, amiben 218 párt vizsgáltak meg közelebbről. A résztvevőknek először meg kellett becsülniük a saját IQ-jukat egy erre a célra kifejlesztett skála segítségével, majd a kapott eredményeket a szakértők számszerűsítették. A feleknek ugyanígy kellett eljárniuk a partnerükkel szemben is, tehát esetükben szintén skálán kellett véleményezniük, a szerelmük mennyire lehet okos – végül ezek az adatok is kaptak egy számot. Ezt követően a kutatók felmérték a résztvevő párok tényleges IQ szintjét, a kapott adatok alapján pedig könnyedén össze tudták hasonlítani a becsült értékeket a valósággal. 

Olvastad már?  A lelki társadnak gondoltad, mégis vége lett? Ez állhat a háttérben!

Nem csak a legjobbnak, a legokosabbnak is tartjuk a szerelmünket

Megerősítésre került, amit már korábban is tudtunk: az emberek alaposan túlbecsülik a saját IQ-jukat. A nemeket tekintve nem igazán volt különbség, a nők és a férfiak egyaránt 30 IQ ponttal tartották magukat jobbnál a valóságosnál. A partnereikre is hasonló arányban tekintettek, a nők 38, a férfiak 36 IQ ponttal vélték okosabbnak szerelmüket saját maguknál. 

Hasonló hasonlót vonz?

A kutatásban a szakértők kíváncsiak voltak arra, vajon mi okozhatta az ennyire hasonló eredményeket mind a saját magunk, mind a partnerünk IQ-ját tekintve. A vizsgálatból ugyanis az egyértelműen kiderült, hogy hasonló intelligenciával rendelkező partnert választunk magunk mellé, ám a kiváltó okok már nem ennyire egyértelműek.

Előfordulhat, hogy ösztönösen arra törekszünk, hogy a hasonlóság már eleve adott legyen, másrészt jó esély van rá, hogy azokkal az emberekkel értünk szót, akik megközelítőleg „egy szinten” vannak velünk.

Teljesen racionális következtetés, hogy abban a közegben érezzük jól magunkat, ahol a barátaink, ismerőseink jelen vannak, márpedig hozzájuk többnyire a megegyező érdeklődési kör, felfogás alapján kerülünk közelebb. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az IQ szint megegyezése, hasonlósága még nem jelent automatikusan kiegyensúlyozott kapcsolatot, a felmérés alapján nem voltak boldogabbak azok, akiknek a mért intelligenciája szinte megegyezett.