Vajon működhet egy „barátság extrákkal” kapcsolat?

Írta: ,

Elméletben olyan jól működik a dolog: klasszul kijöttök egymással és mindketten egyedül vagytok... Szóval miért ne lehetne a baráti kapcsolatotokat egy kis szexszel megfűszerezni? Vagy mégsem ilyen egyszerű az egész? Olvasóink mesélnek a tapasztalataikról!

Anna (27), coach

1/6 Anna (27), coach

„Egy ilyen kapcsolat működhet, de csak rövid ideig – legalábbis női oldalról biztosan! A nők többsége ugyanis nem tudja teljesen kizárni az érzelmeket. Ha jó a szex, lehet együtt nevetni és még egy kellemes beszélgetés is benne van a csomagban, akkor már azonnal elkezd kombinálni az agyunk – miért ne lehetne még ennél is több?

Tapasztalataim szerint a férfiak ezt a kérdést máshogy, sokkal lazábban kezelik. Ha viszont felmerül náluk az érzelem, akkor ott is beüt a krízis. Olyankor vagy szintet lép a kapcsolat vagy teljesen megszűnik.”

Bea (29), pénzügyi vezető

2/6 Bea (29), pénzügyi vezető

„Egy igazi barátságot felesleges elrontani ilyesmivel.

Mert lássuk be, az ilyen próbálkozások alapból halálra vannak ítélve, hiszen csak addig tartanak, míg az egyik fél el nem kezd valami komolyabbat tervezni, másvalakivel... 

Ezért szerintem alapból érdemesebb egy felszínes, ismerősi kapcsolatot „beáldozni”, ha csak egy laza szex kapcsolatra vágysz.”

Andi (31), tanítónő

3/6 Andi (31), tanítónő

„A barátság extrákkal csak akkor működőképes, ha nagyon tudatosan tudjuk kezelni az egészet, tehát pontosan tudjuk, hogy mi ez, mit várunk tőle, és meddig tarthat.

Csak az a baj vele, hogy nem vagyunk robotok, és nem tudunk egy gombot benyomni magunkon, vannak érzelmeink.

Persze láttam már példát arra, hogy bevált a dolog, de nem sokat.”

Zsófi (23), főiskolai hallgató

4/6 Zsófi (23), főiskolai hallgató

„Azt gondolom, hogy egy rázós szakítás után, mikor mondjuk már szükséged lenne a társaságra, de érzelmileg még nem vagy készen egy új kapcsolatra, akkor beválhat ez a felállás. 

Igazából az egész időzítés kérdése, amit persze nagyon nehéz eltalálni: a legjobb, ha mind a két fél hasonló helyzetben van, és mivel barátok, őszintén meg tudják beszélni a dolgokat. 

Persze a klasszikus kockázat ebben a helyzetben is benne van, tehát kialakulhatnak érzelmek, de talán egy ilyen lelkileg még kómás állapotban erre kisebb az esély – és így a sérülésekre is.”

Anna (39), újságíró

5/6 Anna (39), újságíró

„Igen vagy nem? Ha „okos” akarok lenni, azt mondhatom, miért is ne? Mind a két félnek jó, nem sérül senki. De valóban így van? Nézzük „nemokosan”, azaz ésszel és emocionálisan egyszerre. Mit jelent az extra egy baráti kapcsolatban?

Az extra jelentése itt pót-, kiegészítő, többlet, ráadás, valami, ami nem is ide tartozik. Nos, én is ezt gondolom. Nem a barátsághoz tartozik. Nem ott kell megoldani. Sőt, akár a rovására is mehet. Bele lehet gabalyodni, sérülhet az őszinteség, az önérzet – hiszen ha jön egy komolyabbnak látszó kapcsolat, huss, már repülünk is.

Ez az extra kicsit olyan, mintha azt várnám, hogy kiváló bécsi szeletet kapok a 7-es buszon. Nos, oda nem azért szálltam fel. És nem az a baj, hogy nincs hozzá köret. Szóval köszi, nem.”

Titanilla (32), séf

6/6 Titanilla (32), séf

„Van egy ember, aki szeret. Nem szerelemmel, de cserébe úgy, ahogy vagy. Látott lukas zokniban, kialvatlanul és betegen is. Elfogad, tisztel, számít rád és ott van neked, ha szükséged van rá.

Csak valahogy sosem jutott eszedbe. Vagy az övébe. De tulajdonképpen miért is ne lehetne olyan a barátságotok, amibe – ha szalmák vagytok mindketten – egy kis extra, egy kis szex is belefér? Ugye?

Játékosan, hülyéskedve, nem komolyan, de jólesően, mint amikor csak beugrasz a nagyihoz suli után, és ha már ott vagy, kapsz ebédet is. Szerintem nem kell túldimenzionálni a dolgot, ha mindkettőtöknek jólesik, és nem bántotok meg vele senkit, nincs ezzel baj.”

Neked mi a véleményed a témáról? Írd meg nekünk!